Konsert får elever att växa: ”De har gjort allting själva”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Elever från klass 9A framförde låten This is me med en genomarbetad koreografi.
Foto: Jimmy Larsson
Elever från klass 9A framförde låten This is me med en genomarbetad koreografi.

Eye of the tiger, Summer of 69 och Blowin' in the wind. De klassiska poplåtarna duggade tätt när eleverna i årskurs 9 på Rödsleskolan bjöd in till avslutningskonsert.

För tredje året i rad deltar samtliga niondeklassare på Rödsle i avslutningskonserten.

– Det är fyra klasser och 113 elever. Alla är med på något sätt, säger musikläraren Gabriella Nerlén som har sett utvecklingen hos eleverna under projektets gång.

– De växer jättemycket. Mer eller mindre hela läsåret har vi övat på musiklektionerna och de har gjort allting själva.

Att skapa en konsert handlar inte bara om att spela och sjunga. Gabriella Nerlén konstaterar att det också är en demokratisk process där eleverna måste samsas om en låt. För att bli klar i tid krävs dessutom en bra struktur i arbetet.

– Att planera sin tillvaro är nyttigt att lära sig.

Under tisdagen hade eleverna fullt upp. Först övade de hela förmiddagen, sedan var det genrep med mellanstadiet i publiken och till sist bjöds årskurs 7 och 8 in för att se konserten i aulan.

– I morgon har vi två stycken konserter för föräldrarna.

Ett lite speciellt nummer gjorde Gabriella Nerlén tillsammans med eleven Jonathan Ottosson som har ett funktionshinder. Han har gått en utbildning i digitalt musikskapande via musikskolan.

– Han skriver jättefina texter, säger Gabriella Nerlén som hade tonsatt en av Jonathan Ottossons texter som hon också sjöng.

– Jag kan göra musiken men jag kan inte skriva så fina texter som han.