Konstrundan ska sprida intresse och främja konsten i kommunen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Skulpturer av Lolita Sundberg med två kvinnor i 20-tals stil.
Foto: Gustav Röriksson
Skulpturer av Lolita Sundberg med två kvinnor i 20-tals stil.

Nästan 30 lokala konstnärer ställer ut i bland annat Påskallavik, Oskarshamn, Mörtfors och Tjuståsa under årets Solkustens konstrunda. Och på Källströmsgården fanns målningar, collage och en hel del keramik.

– Jag har hållit på i cirka 8-10 år i alla fall, jag började gå kvällskurser och sen gick jag på Capellagården på Öland där jag lärde mig mer, säger Lolita Sundberg som sysslar med keramik.

Till vardags arbetar hon inom sjukvården men keramiken är en hobby och en passion. I sitt hem i Vånevik hoppas hon starta en atelje inför nästa år. Men hur lång tid tar det att skulptera ett verk?

– Det tar några veckor, dels på grund av att leran inte får torka för mycket men också för att jag får en idé i huvudet och sen kommer det efterhand, säger Lolita Sundberg.

Under förra årets konstrunda sålde hon av flera verk, dels lokalt men även till köpare i Stockholm.

Källströmsgården har hållit hus för målare sedan 80-talet och är en grupp på ungefär 7-8 stycken. Inga Wretlund blandar gärna konst med haiku.

Haiku av Inga Wretlund
Foto: Gustav Röriksson
Haiku av Inga Wretlund

– Haiku har jag hållit på med i flera år men det var när jag gick en kalligrafikurs som jag kom att jag ska blanda konstformer.

Arbetet är en lång process. Till exempel har hon i ett verk tillverkat eget papper, för att lägga på en vattenlöslig bets och avsluta med lack. Hon är pensionär sedan 1999 och har sedan dess kunnat fokusera enbart på konsten.

Ett av Ewa Brodds verk.
Foto: Gustav Röriksson
Ett av Ewa Brodds verk.

Solkustens konstrunda är sponsrad av bland annat Oskarshamns kommun sedan fem år tillbaka. Lisbeth Jangsell har varit med i målargruppen sedan slutet av 80-talet.

– 2017 firade vi 20 år på gården. Det har också tillkommit en ny grupp målare den här sommaren och det är kul med lite unga förmågor, säger Lisbeth Jangsell. På många av hennes konstverk bygger hon upp bilden i olika material:

Lisbeth Jangsell framför ett par av hennes verk.
Foto: Gustav Röriksson
Lisbeth Jangsell framför ett par av hennes verk.

– Det är en väldig process, för jag bygger upp bilderna, sen växer det upp för hand, sen är finishen olja på den här tavlan men jag tycker också att det är väldigt kul med att göra kollage, säger hon och pekar på en tavla med starka färger och papper i olika färger.

På vissa tavlor har hon till exempel använt sandpapper, då oljefärgen reagerar olika, i textur och färg, beroende på materialet.

Som Nyheterna skrev om tidigare i veckan pågår det en vernissage på Hotell Ett under hela helgen, men konstnärerna som har anknytning eller är verksamma i Oskarshamn ställer ut på lite olika orter i kommunen. Syftet är inte bara att visa upp medlemmarnas konst, utan även att sprida intresset för konst och konsthantverk.

En av ateljéerna på Källströmsgården.
Foto: Gustav Röriksson
En av ateljéerna på Källströmsgården.