Kristdala får återvinning med självservice

Oskarshamn Artikeln publicerades
Yvonne Bergvall hoppas att självservice-ÅVC:n ska vara på plats i Kristdala i slutet av maj.
Foto:Jimmy Larsson
Yvonne Bergvall hoppas att självservice-ÅVC:n ska vara på plats i Kristdala i slutet av maj.

Figeholm var först ut inom KSRR med en självservice-ÅVC. Nu är det klart att även Kristdala får en återvinningscentral med självservice.

Det var en glad Yvonne Bergvall (S) som på fredagen kallade till presskonferens för att berätta om satsningen. Förbundsstyrelsen i Kalmarsundsregionens renhållare (KSRR) har beslutat att bygga en självservice-ÅVC i Kristdala.

– Det här är något jag har drivit under väldigt lång tid, säger Yvonne Bergvall som är ledamot i förbundsstyrelsen.

Bygget av anläggningen i Kristdala ska påbörjas i april 2018 och väntas kosta runt en miljon kronor.

– Den ska ligga där den tidigare ÅVC:n har varit.

Förra året invigdes en likadan återvinningscentral i Figeholm, efter de protester som varit mot nedläggningen av återvinningscentralerna i Oskarshamns kommuns ytterområden.

Självservice-ÅVC:n i Figeholm var den första i sitt slag inom KSRR.

– Vi har oerhört goda erfarenheter från Figeholm, säger Yvonne Bergvall.

– Figeholmarna har skött sin anläggning väldigt, väldigt bra.

Precis som i Figeholm kommer alla som vill använda den nya återvinningscentralen i Kristdala att få registrera sitt körkort eller id-kort. Kortet används sedan för att öppna grindarna till anläggningen.

I dagsläget får Kristdala besök av en så kallad mini-ÅVC en gång i månaden. När självservice-ÅVC:n öppnar nästa år blir det möjligt att lämna avfall alla dagar i veckan från klockan åtta på morgonen till åtta på kvällen.

– Förhoppningsvis har vi självservice-ÅVC:n i Kristdala på plats någon gång i slutet av maj.

Anläggningen i Figeholm har kameraövervakning, vilket det även kommer att bli i Kristdala. Yvonne Bergvall berättar att KSRR med hjälp av modern teknik kan se när containrarna börjar bli fulla. Det skickas även ut sms till användarna om det skulle vara problem med grindarna till anläggningen.

Nyligen har KSRR även utökat öppettiderna på Storskogens återvinningscentral i Oskarshamn. Enligt Yvonne Bergvall är öppettiderna betydligt bättre nu jämfört med när kommunen drev anläggningen i egen regi.