Kristdala Samhällsförening hoppas på stöd

Kristdala Artikeln publicerades

Kristdala Samhällsförening föreslår att Oskarshamns kommun ska ta fram ett årligt föreningsstöd för aktiva samhällsföreningar, intresseföreningar och byalag på 100 kronor per medlem.

Samhällsföreningen i Kristdala föreslår att föreningsstödet ska bygga på medlemsantal från föregående verksamhetsår – och att det ska betalas ut årligen, under det första kvartalet.

Samtidigt föreslår Kristdala Samhällsförening att föreningen i år ska få ett föreningsstöd på 40 300 kronor. Föreningen hade 403 medlemmar under 2016, 310 vuxna och 93 barn under 18 år.

Det är i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S) som Kristdala Samhällsförening lyfter fram förslaget.

Föreningen betonar att den – liksom alla samhällsföreningar i yttertätorterna – lägger ned väldigt mycket ideell tid för att utveckla landsbygden, skapa trivsel och arbeta med projekt. I dag finns det inget föreningsstöd för samhällsföreningar, intresseföreningar och byalag inom kommunen, påpekar Kristdala Samhällsförening.

"För att kunna investera i ideellt arbete och engagemang i samhället, så krävs det ekonomiska förutsättningar. Många utgifter som föreningar har rör bankavgifter, bokföring, revisor, kontorsmaterial, möteskostnader, reklammaterial, hemsida, annonsering, etcetera."

"Ett årligt föreningsstöd kan täcka en stor del av dessa utgifter. Det är också en trygghet för föreningen, som i stället kan fokusera på lokal utveckling, driva projekt, arrangera evenemang och skapa trivsel i bygden", står det i förslaget.

Kristdala Samhällsförening ansöker även om ett årligt driftsstöd på 70 000 kronor – från kommunstyrelsens särskilda anslag för landsbygdsutveckling. Pengarna ska gå till aktivitetsytan på Dämmen, mötesplatsen på torget och hembygdsparken.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.