Kristdala växer på grund nya trenden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Det är bland annat aktiviteter som lockar folk till Kristdala. Arkivbild från när Lasse och Ing-Marie Andersson uppträdde på Kristdala torg i juli 2018.
Foto: Erika Landt
Det är bland annat aktiviteter som lockar folk till Kristdala. Arkivbild från när Lasse och Ing-Marie Andersson uppträdde på Kristdala torg i juli 2018.

Fler vill bo naturnära och bort ifrån storstadspulsen. Och till Kristdala kommer allt fler nyinflyttade, befolkningen har ökat stadigt de senaste åren.

– Det är flera yngre par från Oskarshamn men även ett par från Malmö som flyttat hit. Det är många som är återflyttare men inte bara och det är roligt med barnfamiljer, det är också viktigt för att hålla fritids och skola igång, säger Annicka Gunnarsson, ordförande i Kristdala samhällsförening.

I en undersökning från Sifo, på uppdrag av Svensk fastighetsförmedling, visar det sig att 51 procent oavsett åldersgrupp prioriterar att ha natur inom 200 meter ifrån bostaden.

Även Annicka Gunnarsson är en så kallad återflyttare. Efter studier i Ronneby och en tid i Oskarshamn valde hon att flytta hem till Kristdala.

– Fördelen med just Kristdala är att det är lugnt och skönt, inte stressigt. Man kan sitta på sin uteplats, höra korna råma från en gård i närheten, några har höns så man kan höra en tupp då och då. Det känns lite lantligt och det är naturskönt, säger Annicka Gunnarsson.

Annicka Gunnarsson, ordförande i Kristdala samhällsförening.
Foto: Alice Göransson
Annicka Gunnarsson, ordförande i Kristdala samhällsförening.

Men i Kristdalas fall är också den ökande mängden aktiviteter något som lockar folk till orten. Det hålls musikkvällar, marknader och fritidsgården har öppet flera dagar i veckan. Det finns även en aktiv PRO-förening som anordnar träffar och resor för de äldre, samt ett ungdomsråd som ordnat utomhusbio i somras. Något som Annicka tror har ökat intresset för Kristdala:

– För 10–15 år sedan hände inte så mycket men nu har det vänt, aktiviteterna har gjort Kristdala attraktivt. Nu ökar huspriserna, många äldre vill flytta till lägenheter och då kan yngre flytta in i deras hus. Vilket är bra för samhället, då det håller saker som fritids och skola igång.

De senaste åren har det till och med blivit budgivning på hus i Kristdala, något som inte hänt tidigare. Vilket blir en fördel enligt Annicka för alla Kristdalabor, då budgivningen ökar huspriserna vilket i sin tur kan göra det möjligt att nya hus byggs på orten, vilket inte hänt sedan 1990. Det pågår en utredning av Kristdala samhällsförening om möjligheten att bygga mindre seniorhus, för de som kanske inte orkar gå i trappor längre men ändå vill bo kvar i lugnet i Kristdala.

– Det är dags att få igång flyttkarusellen och det är jättekul att folk vill flytta in och bo lantligt, säger Annicka.

Enligt statistik från SCB har befolkningen i Kristdala ökat från 945 till 1028 mellan åren 2010 och 2017. En befolkning som förväntas öka ifall trenden håller i sig.

Resultatet i Sifos undersökning är inte helt nytt. Enligt ett uttalande i ett pressmeddelande, säger Petra Wester, vd på Svensk fastighetsförmedling, att trenden redan började 2016. Hon tror också att det är en motreaktion mot att ständigt vara uppkopplad men även att bostadspriserna i städerna ökat de senaste åren.