Kristdemokrater vädrar morgonluft efter valframgångar

Oskarshamn Artikeln publicerades
De kristdemokratiska landstingspolitikerna Madeleine Rosenqvist, Sven Gunnar Persson, Anders Andersson och Gudrun Brunegård ser ljust på framtiden.
Foto: Marcus Bornlid Lesseur
De kristdemokratiska landstingspolitikerna Madeleine Rosenqvist, Sven Gunnar Persson, Anders Andersson och Gudrun Brunegård ser ljust på framtiden.

Efter Kristdemokraternas framgångar i landstingsvalet tror partiets företrädare att de kommer att få större genomslag för sina fokusfrågor.

– Nu kommer invånarna få en chans att se vad vi verkligen vill åstadkomma i landstinget, säger Anders Andersson (KD), som gör comeback som heltidspolitiker.

Kristdemokraterna växte i alla Kalmar läns valkretsar i valet, och med sina 10, 34 procent är deras stöd här det näst största för partiet i landet.

Tack vare uppgången har deras poster i landstingsstyrelsen gått från tre ordförande- och viceordförandeposter i beredningarna i regionstyrelsen och ett regionråd till det dubbla.

Under måndagskvällen tog så Kristdemokraternas partidistriktsstyrelse beslut om vilka företrädare som skulle tilldelas posterna, och dagen därpå kallade de två nya regionråden (Gudrun Brunegård och Anders Andersson), tillsammans med vice ordföranden för samordningsförbundet (Madeleine Rosenqvist) och den föreslagne vice ordföranden för Kalmar läns musikstiftelses styrelse (Sven Gunnar Persson) till träff på Oskarshamns sjukhus.

De fyra är alla gamla veteraner inom KD-sammanhang. Exempelvis var Anders Andersson företrädare till Gudrun Brunegård som gruppledare, och Sven Gunnar Persson har tidigare varit partisekreterare för partiet. Gudrun Brunegård säger att KD under den kommande mandatperioden kommer att ha betydligt större möjlighet att visa väljarna vad den kristdemokratiska landstingspolitiken handlar om.

– Dels är vi betydligt fler nu, och dessutom sitter både C och L i den styrande koalitionen med S, vilket innebär att vi troligtvis kommer att få stort genomslag för våra frågor, som vi har varit med och utvecklat med de övriga partierna i alliansen, säger Gudrun Brunegård, och fortsätter:

– Sedan får vi se hur villiga S är att lyssna på oss. Men det är vår uppgift att se till att håller sig till de löften som de har utfärdat, att de exempelvis inte försöker slippa undan införandet av seniorkortet, säger hon.

Förutom seniorkortet, som ska ge pensionärer och personer med funktionsnedsättningar rabatterat pris i kollektivtrafiken, lyfter Anders Andersson utvecklandet av kollektivtrafiken och minskningen av köerna till sjukvården som några av de viktigaste frågorna partiet kommer att driva under de kommande fyra åren.

– Det måste gå snabbare att få vård i Kalmar län, och vi måste skapa bättre arbetsplatser på sjukhus och vårdcentralen så att vi sjuksköterskorna inte flyr därifrån. Och vi kan inte ha en likadan situation som i somras när tågtrafiken står still, säger Anders Andersson.