Kritisk till att kontor läggs ner i glesbygden

Oskarshamn/Västervik Artikeln publicerades
Tomas Kronståhl (S) ser flera risker med att myndigheter väljer att lägga ner kontor som inte ligger i städer.
Foto: Per Hammenvik
Tomas Kronståhl (S) ser flera risker med att myndigheter väljer att lägga ner kontor som inte ligger i städer.

Att ännu en statlig myndighet väljer att lägga ner kontor, främst i glesbygd upprör riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) Han tycker att Arbetsförmedlingen ska göra tvärt om.

I spåren av att Arbetsförmedlingen gick ut med att hälften av kontoren kommer att stängas har det kommit spekulationer om vilka det kommer bli. Inga beslut är tagna än men Tomas Kronståhl från Västervik är kritiskt till utvecklingen.

– Regeringen går ut och säger att det ska gå att leva och utvecklas på landsbygden, samtidigt gör statliga myndigheter något helt annat. De väljer att lägga ner kontoren som ligger längst från huvudkontoren. Det är väldigt sorgligt, säger Tomas Kronståhl (S)

Planerna på att ta hjälp av privata aktörer och konsulter för att stötta arbetssökande ger han inte mycket för.

– Var finns de företagen? Jo, de finns i storstadsregionerna, inte här ute hos oss, säger Tomas Kronståhl som är i skogen när Nyheterna får tag på honom.

Att kontor stängs ner och verksamhet flyttas, menar Tomas Kronståhl, drabbar mindre kommuner.

– Där finns inga konsultföretag som kan hjälpa arbetssökande att få jobb.

Men det kan finnas andra lösningar.

– Ett alternativ är att låta kommunerna ta över vissa av arbetsförmedlingens uppgifter.

Han ser en trend i att statliga myndigheter lägger ner kontor som ligger för långt bort. Han tar tingsrätten som ett exempel.

– Nyligen togs beslut om att antalet tingsrättsförhandlingar på tingsstället i Västervik ska halveras och att de ska hållas i Kalmar istället. Det är inte rimligt.

Han efterfrågar regleringsbrev från regeringen om inställningen till landsbygden.

– Statliga myndigheter agerar fullständigt tvärtom och det är verkligen inte bra. De får välja en annan modell. Som det är nu blir det en fortsatt urbanisering, den ångar på i förtruten takt, säger Tomas Kronståhl.