Kunskap om diabetes sprider sig

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stina Johansson fick sina blodvärden testade av Daisy Nilsson från Oskarshamnsortens diabetesförening.
Foto: Marcus Bornlid Lesseur
Stina Johansson fick sina blodvärden testade av Daisy Nilsson från Oskarshamnsortens diabetesförening.

Oskarshamnare fick testa sina blodvärden på Flanaden under världsdiabetesdagen.

Under onsdagen kunde alla och envar testa sina blodvärden på Flanaden, där Oskarshamnsortens diabetesförening hade fattat posto för att högtidlighålla världsdiabetesdagen.

Daisy Nilsson, som delade ut informationsblad och tog blodprover på besökarna, säger att man redan under den första timmen upptäckte en person vars värden indikerar att han befinner sig i riskzonen.

– Det är många som har kommit fram och velat testa sig, och de allra flesta har haft goda, stabila värden. Men den här personen borde nog uppsöka en läkare för att undersöka saken vidare, säger Daisy Nilsson.

Hennes föreningskollega Ann-Marie Johansson säger att hon upplever att folks kunskap om diabetes har ökat rejält på senare år, vilket hon menar till viss del har att göra med tevesända event som Diabetesgalan. Men det är fortfarande många personer som inte regelbundet kollar sina blodvärden och som av det skälet riskerar att upptäcka att de är på väg att utveckla diabetes först när det är först sent att stoppa förloppet.

– Det borde vara obligatoriskt med rutinkoller på vårdcentralerna, så att diabetesen upptäckts i tid, säger Ann-Marie Johansson.

En av de som tog tillfället i akt och testade sina blodvärden var Stina Johansson. Detta eftersom hon på senare tid har bejakat livets goda i högre grad än vanligt.

– Jag har ätit en del äppelkaka. Så jag tänkte se efter om det har påverkat mitt blodsocker, säger Stina Johansson och fortsätter:

– Men mina värden var ungefär som senast, runt 6.2. Det får jag vara nöjd med, säger Stina Johansson.