Kustbevakningen söker medarbetare

Oskarshamn Artikeln publicerades
Kustbevakningen söker deltagare till grundutbildningen för kustbevakare.
Foto: Anna-Lena Karlsson
Kustbevakningen söker deltagare till grundutbildningen för kustbevakare.

Kustbevakningen söker 20 nya aspiranter till deras grundutbildning för kustbevakare som startar 2019 i Karlskrona.

I annonsen för grundutbildningen står det att den som vill göra en insats för renare och säkrare hav kan passa som kustbevakare. Kustbevakningen beskriver arbetet som väldigt varierande med rutinarbete under patrullerande till både sjöss, land och luft. Det arbetet varvas med intensiva träningspass med utmanade och svåra situationer.

Utbildningen omfattar två terminers teori i Karlskrona och praktisk kompetens inom sjömanskap. Efter teorin genomförs en termin sjöpraktik ute i Kustbevakningens verksamhet. Kustbevakningen skriver att de tittar mycket på och ser vem som kan vara lämplig för jobbet. Att det är viktigt att personen har en god mognad och att man kan kommunicera bra med andra människor. Att jobba som kustbevakare innebär att träffa många olika sorters människor och ibland de som misstänks ha begått brott. Det kan också innebära att träffa personer som är i olika sorters utsatta situationer. Därför ser de också att man har en förmåga att kunna hantera myndighetsutövning.

Sista ansökningsdagen för utbildningen är söndag den 12 augusti.

Kustbevakningen har under de senaste veckorna haft en hel del arbete med fartyget Makassar Highway som gick på grund utanför Västervik. När fartyget transporterades till Oskarshamn var det bland annat Kustbevakningen i Oskarshamn som fick ta hand om det.

Tidigare har Nyheterna skrivit om Brandvärnet som sökt efter frivilliga till att hjälpa till med eftersläckning och bränder. Det fick en stor respons med runt 200 personer som sökte.