Kvällsskift på fredagar dras in på Scania

Oskarshamn Artikeln publicerades
Under fredagarna fram till jul kommer Scania ha produktionsfritt i monteringen och på logistik vid Kvastmossen.
Foto: Roger Carlsson
Under fredagarna fram till jul kommer Scania ha produktionsfritt i monteringen och på logistik vid Kvastmossen.

Under fredagskvällarna fram till jul kommer det inte vara vara fullt ös i Scanias hyttfabrik som det brukar. Då kommer kvällsskiftet i monteringen och logistik vid Kvastmossen ha produktionsfritt.

Som Nyheterna tidigare har rapporterat om kommer produktionen på Scania att stå till under tre av mellandagarna under julhelgen. De dagarna har även Scanias chassiverkstäder produktionsfritt.

Nu kommer nästa åtgärd. Under fredagarna fram till jul blir det produktionsfritt i monteringen och logistik vid Kvastmossen.

– Det beror på att vi ombalanserar vår verksamhet och anpassar produktionstakten, säger Ida Hammarqvist, pressansvarig på Scania.

Att produktionen stoppas under kortare perioder beror delvis på en något minskad försäljning av lastbilar men också på att Scania gör sig redo för att återgå till ett normalläge i produktionen. Scania har inte längre dubbla hyttprogram.

– Produktionen går bättre än förväntat, därför har vi möjlighet att stanna produktionen, säger Ida Hammarqvist.

Nu på fredag är det produktionsfritt för kvällsskiftet. Det börjar klockan 12.24 och slutar klockan 18.36.

– De anställda får bestämma om de vill ta egen ledighet eller om de vill arbeta och utföra förbättringsarbete men det kommer inte vara någon produktion i monteringen och på logistik vid Kvastmossen.

Ida Hammarqvist är pressansvarig på Scania i Oskarshamn.
Foto: Ida Svensson
Ida Hammarqvist är pressansvarig på Scania i Oskarshamn.

Under fyra av fredagarna fram till jul, närmare bestämt vecka 47,48, 49 och 50 kommer Scania använda Scanias flexibla arbetstid som kallas för SFA-avtalet. Det är ett verktyg för att kunna öka eller minska arbetstiden.

– I dialog med facket har beslut tagits om att använda minus SFA, säger Ida Hammarqvist.

Det bygger på att verkstadsanställda har en tidbank, i den registreras både plustimmar och minustimmar och den används vid upp och nergångar i produktionen.

Den som är hemma från jobbet med minus-SFA får lön som om den har arbetat men tiden dras av från den individuella tidbanken.