Kvinnan kunde ha dömts till att sitta ett år till i fängelse

Oskarshamn Artikeln publicerades
Åklagaren Thomas Hagman yrkade på att kvinnan skulle få fängelse, men inte hur länge.
Foto: Lotta Zaar
Åklagaren Thomas Hagman yrkade på att kvinnan skulle få fängelse, men inte hur länge.

Det kortaste straffet för grov trolöshet mot huvudman är 6 månaders fängelse. Kvinnan döms för att ha begått 74 sådana brott. Ändå stannar tingsrätten vid 1,5 års fängelse.

I sin bedömning har tingsrätten dels bedömt hur allvarligt brottet är, dels vilka förmildrande omständigheter som finns.

Rätten konstaterar att den 59-åriga kvinnan har orsakat kommunen en betydande och synnerligen kännbar skada. Kvinnan har dolt brotten med vilseledande bokföring och stölderna har skett systematiskt.

Totalt kom kvinnan över 7 796 000 kronor i kontanter. Hösten 2013 betalade hon tillbaka 635 000 kronor. Det gör att kommunens skadestånd är lägre än det stulna beloppet.

Tingsrätten beskriver straffvärdet för brotten som betydande och bedömer det till 2,5 års fängelse. Samtidigt ser rätten att det finns ganska många förmildrande omständigheter, vilket sänker straffet till 1,5 år.

Man tar hänsyn till att det hann gå fyra år mellan polisanmälan och åtal. Åklagaren fick påminna polisen flera gånger innan utredningen kom i gång.

Efter polisanmälan slutade kvinnan sin anställning på Oskarshamns kommun. Trots att hon sa upp sig själv så beaktar tingsrätten det vid straffmätningen.

Även om kvinnan har spelat upp det mesta av de stulna pengarna så tar rätten hänsyn till att hon ska betala tillbaka beloppet i ett mycket stort skadestånd.

Sedan våren 2016 har kvinnans tillgångar varit belagda med kvarstad. Det tvångsmedlet är en inskränkning av hennes ekonomi som också beaktas.

Kvinnan har tidigare gett bort en fastighet till sina barn. Tingsrätten befarar att hon kommer att försöka smita från skadeståndet och därför ska skadeståndet omedelbart verkställas. Domen kan överklagas till hovrätten senast 11 maj.