Kyrkan ska stängsla av gamla församlingshemmet från kyrkogården

Oskarshamn Artikeln publicerades
Pinnar markerar ut tomtgränsen mellan kyrkogården och gamla församlingshemmet.
Foto: Henrik Nilsson
Pinnar markerar ut tomtgränsen mellan kyrkogården och gamla församlingshemmet.

Sedan kyrkan sålde gamla församlingshemmet till privata EA Fastigheter har man planerat att stängsla av gamla församlingshemmet från kyrkogården för att särskilja de två olika fastigheterna.

– Vi vill tydliggöra vad som är kyrkans mark, säger Asbjörn Karlsson, fastighetsansvarig vid kyrkogårdsförvaltningen.

Inget är klart än, men man planerar att lämna in en tillståndsansökan till länsstyrelsen under hösten.

– Det är mycket folk som rör sig mellan den nya fastighetsägaren till kyrkogården och det blir en del nedskräpning. När vi ägde all mark kunde vi ha mer koll. Med stängsel så blir avgränsningen tydlig.

Enligt Asbjörn är tanken att det ska bli en förlängning av det befintliga stängslet som finns längs Döderhultarns plats och Maggans gatukök.

– Det blir en liten snutt längs gaveln och sen rakt upp mot Södra Långgatan. Det blir samma typ av stängsel som det gamla, fast svart då det är nytt. Men inget är klart än. Vi måste lämna in papperna först.

Enligt uppgifter till Nyheterna så ska det ha blivit mer stökigt på kyrkogården sedan den nya fastighetsägaren hyrt ut gamla församlingshemmet till en kulturförening som delvis använder lokalen som moské. Något Asbjörn bekräftar.

– Det är i samband med sammankomsterna på fredagarna som det rör sig mycket barn ute och då leker de gärna på kyrkogården. Så därför kan det ju också vara bra med ett stängsel.

Så som församlingshemmet i Oskarshamn såg ut innan kyrkan sålde det. Korset på taket och det färgade runda glaset på gaveln är idag borta.
Foto: Ida Svensson
Så som församlingshemmet i Oskarshamn såg ut innan kyrkan sålde det. Korset på taket och det färgade runda glaset på gaveln är idag borta.

Sedan gamla församlingshemmet såldes så har allt det kristna på huset tagits bort. Korset som satt uppe på taket har flyttats till det nya församlingshemmet på Tingsvägen. Samma sak gäller det färgade runda glaset, även om det inte har satts upp än.

– Det är en kostnadsfråga konstruktionsmässigt om hur vi ska få upp det, men tanken är att det ska komma upp nästa år. Det är så fint så det ska bara upp.