L vill se en utbyggnad av kärnkraften

Oskarshamn Artikeln publicerades
När Mathias Karlsson inte kampanjar för Liberalerna kan han ses som guide för SKB.
Foto: Roger Carlsson
När Mathias Karlsson inte kampanjar för Liberalerna kan han ses som guide för SKB.

Liberalerna vill gå ett steg längre än SD vad gäller kärnkraften. Förutom forskning kring fjärde generationens reaktorer vill partiet bygga två nya reaktorer vid Ringhals.

– Personligen skulle jag gärna bygga ytterligare två, säger Mathias Karlsson (L).

Anledningen till att partiet vill bygga ut är att säkra elen till svenska företag och att göra Sverige till en exportör av el.

– Med elen som exporteras kan staten få en stabil inkomst som kan rusta Sverige inför framtiden, säger Mathias Karlsson.

Han menar att den uppmålade drömbilden av ett land som väljer vind och solkraft nu har gått i kras. Liberalerna valde ju att hoppa av den breda energiöverenskommelsen som beslutades om 2016 och inom några år visar Svenska kraftnäts prognoser att Sverige kommer att vara en importör av el.

– Här är frågan om det är vi eller grannländerna som ska tjäna pengar på elen. Finland väljer ju att bygga nya kärnkraftverk, säger Mathias Karlsson.

Med en fortsatt nedrustning av kärnkraften kommer företag att få dyrare och sämre el i framtiden menar Mathias Karlsson. Stora investeringar kommer krävas av bolagen när energikällorna växlar och vad det innebär i frekvensförändringar.

– Ta Scania som exempel. Där är datorer och robotar känsliga för frekvensförändringar och el-spikar. Börjar vi importera el så kommer det bli fler produktionsstopp.