Latitud 57 om Ulf Lundells rattfylleri: ”Han ångrar sig och tänker ta sitt straff”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ulf Lundell.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ulf Lundell.

Ulf Lundell, som är årets stora dragplåster på Latitud 57, har åtalats för grovt rattfylleri.

Festivalen räknar med att Lundells konsert i Oskarshamn den 5 juli kommer att genomföras som planerat.

Enligt Aftonbladet var det en tisdagskväll i början av april som Ulf Lundell satte sig bakom ratten trots att han druckit alkohol. Han blev stoppad av polisen på en väg i Simrishamn efter att ett ögonvittne slagit larm.

Polispatrullen beslutade direkt att dra in körkortet för Lundell, som nu har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri. Han hade motsvarande 1,5 promille alkohol i blodet.

Både i polisförhör och på sin egen hemsida har den kände artisten och författaren erkänt att han hade druckit alkohol.

”Körde rattfull i början av april. Togs av polis. Grovt, blåst 0,7. Djupt ångerfull…stor skam. Totalt omdömeslöst”, skriver Ulf Lundell på sin hemsida.

I polisförhöret ska Lundell ha sagt att han satte sig i bilen för att köra till en adress där han kunde få tag i mer alkohol. Han berättade att han ”skämdes djupt”, att han tappar omdömet när han blir berusad och att det han gjort var ”idioti”.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille och den som döms för brottet kan få upp till två års fängelse.

Rättegången mot Ulf Lundell hålls vid Ystads tingsrätt den 24 augusti. Han skriver på sin hemsida att livet trots allt måste gå vidare, att han tar sitt straff och att den inplanerade sommarturnén, där han bland annat ska spela på Latitud 57 i Oskarshamn och i Borgholms slottsruin, kommer att bli av.

– Han säger så på sin hemsida och det är vad vi utgår ifrån, säger Latitud 57:s festivalgeneral Christian Åberg.

När vi når honom är Christian Åberg på semester och har inte fått någon annan information än att Lundells turné genomförs som planerat.

Hur ser du på att ert stora dragplåster åtalas för och har erkänt grovt rattfylleri?

– Han talar om hur ångerfull han är. Det står ganska tydligt på hans webb att han ångrar sig och tänker ta sitt straff. Han får stå för det han gör i sitt privata liv. Jag tycker att han gör ett bra uttalande på sin hemsida.

2014 avbokade ni Ken Ring när han var misstänkt för narkotikabrott. Nu är Ulf Lundell åtalad för grovt rattfylleri. Vissa kanske tycker att ni borde avboka Lundell, vad svarar du på det?

– När det uppdagades blev vi tvungna att ta ett snabbt beslut i festivalledningen. Jag ställde frågan till hans turnéledare om han kunde garantera att Ken Ring inte var påverkad. Han kunde inte garantera det, vilket ledde till beslutet, säger Christian Åberg som i efterhand har ifrågasatt om festivalen gjorde rätt när man ställde in konserten med Ken Ring.

– Jag står fast vid att det kanske inte var rätt beslut. Vi kanske skulle ha hanterat det annorlunda om det skett i dag.