Leif Axelsson hyllar Bäckström (SD)

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Det finns bara en riktigt bra kommunalrådskandidat i Oskarshamn just nu – och det är Mattias Bäckström Johansson", säger Leif Axelsson, som numera är en politiskt obunden politiker som sitter på ett moderatmandat i fullmäktige.
Foto:Daniel Svensson
"Det finns bara en riktigt bra kommunalrådskandidat i Oskarshamn just nu – och det är Mattias Bäckström Johansson", säger Leif Axelsson, som numera är en politiskt obunden politiker som sitter på ett moderatmandat i fullmäktige.

Den politiske vilden Leif Axelsson vill se Mattias Bäckström Johansson (SD) på kommunalrådsposten i Oskarshamn.

På Facebook frågade vår tidning vem folk vill se som Peter Wretlunds efterträdare, om han slutar som kommunalråd.

"Mattias Bäckström Johansson", skrev Leif Axelsson i en kommentar.

Vi ringer upp honom på fredagsförmiddagen.

Varför vill du ha Mattias Bäckström Johansson som kommunalråd?

– Bland dem som sitter i fullmäktige just nu, så är han den smartaste, klokaste, kunnigaste och duktigaste politikern. Han har också en bred erfarenhet från arbetet i riksdagen, svarar Leif Axelsson.

Det låter som att du är på väg att bli politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna?

– Jag är fortfarande politiskt obunden – och jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra inom politiken framöver. Men jag har fått förfrågningar – och jag tycker alltjämt att det är roligt med politik och jag kan endast tänka mig att gå med i ett borgerligt parti. Jag återkommer i frågan senare under hösten. Jag har inte bestämt mig än.

Har du fått förfrågningar från Sverigedemokraterna?

– Jag passar på den frågan.

Har du fått förfrågningar från andra partier?

– Jag passar på den också, säger Leif Axelsson, som tidigare har varit moderat och oppositionsråd.

Efter interna stridigheter inom Oskarshamnsmoderaterna lämnade Leif Axelsson partiet. Han dök sedermera upp som aktiv inom Liberalerna – men han lämnade även det partiet efter en tid. I fullmäktige sitter han på ett moderatmandat, men i praktiken är han en så kallad politisk vilde.

Skulle du kunna göra comeback inom Moderaterna?

– Jag stänger inga dörrar i nuläget.

På Facebook har du skrivit att SD är det bästa oppositionspartiet i Oskarshamns kommun. Står du för det?

– Ja, det gör jag.

Du har även hyllat SD-ledaren Jimmie Åkesson i inlägg på Facebook. Vill du utveckla det?

– Jimmie Åkesson är en duktig politiker – och i min värld är inte Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti. Däremot tycker jag att SD kunde lägga kraft på fler frågor – och inte bara på invandringsfrågan.

Hade du tyckt att Jimmie Åkesson och Mattias Bäckström var bra politiker om de exempelvis var socialdemokrater, liberaler eller moderater?

– Ja, det hade jag. Det finns bra och dåliga saker i alla partier – men fördelen med Sverigedemokraterna är att de lyfter upp frågor som engagerar många människor. Deras politik har dessutom blivit mer rumsren.

Många kanske tycker att det är ganska uppenbart att du kommer att hamna i SD, med tanke på vad du har skrivit på Facebook. Hur tänker du kring det?

– Det är i sådana fall deras tolkning – och det får stå för dem. Alla får tänka fritt, säger Leif Axelsson.