Leif Axelsson kandiderar för SD: "Är inte rasist"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Leif Axelsson.
Foto:Anna-Lena Karlsson
Leif Axelsson.

Förre oppositionsrådet Leif Axelsson har blivit medlem i Sverigedemokraterna. Men han kan inte svara på om han ställer sig bakom partiets kritik av det mångkulturella samhället.

Leif Axelsson lämnade Moderaterna efter valet 2014 och blev politisk vilde. Under en tid var han medlem i Liberalerna innan han blev partilös igen.

Nu står det klart att Axelsson går med i Sverigedemokraterna och kandidaterar för partiet i höstens kommunval i Oskarshamn.

– Vi är glada att kunna presentera Leif Axelsson som en av våra toppkandidater i det kommande kommunvalet, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).

Partiet släppte nyheten på en presskonferens i Oskarshamn på fredagen.

– För att ingen ska behöva fundera så vill jag med bestämdhet säga att jag varken är rasist, nazist eller homofob, säger Leif Axelsson.

Han säger sig ha studerat SD:s värdegrund och kommit fram till att han kan stå för den.

Om partiets historia säger Leif Axelsson:

– SD har sin byk att tvätta, och det håller de på med på ett jättebra sätt. De har i mina ögon blivit mer och mer rumsrena.

Hela listan med kandidater till kommunvalet presenteras den 17 februari. Leif Axelsson är föreslagen som fjärde namn på valsedeln.

I kommunpolitiken vill han bland annat jobba med frågor som rör barn och ungdomar, trygghet, sjukvård och äldreomsorg.

Sverigedemokraterna är emot det mångkulturella samhället. Delar du den ståndpunkten?

– Jag vet inte om de är emot det mångkulturella samhället, säger Leif Axelsson.

Har du läst partiets principprogram?

– Ja, men jag vet inte om jag... Det är klart att vi måste ha en viss form av mångkultur, men vi måste också försöka bevara det svenska så att inte det försvinner ifrån oss. Det tycker jag också är viktigt.

Här bryter Mattias Bäckström Johansson in och gör en utläggning om SD:s syn på samhället:

– Det handlar inte om människorna som kommer från andra kulturer, utan vad det handlar om är att vi vill ha ett sammanhållet Sverige, att det finns värderingar som håller ihop ett land, säger Bäckström Johansson och fortsätter:

– Det är viktigt om man kommer från ett annat land att man tar del av den majoritetskultur som finns här och de värderingar som vi präglas av här i Sverige.

I sitt principprogram skriver SD att de är "starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem".

Ställer du dig bakom partiets principprogram fullt ut?

– Det finns naturligtvis möjligheter för mig att titta i det och värdera det, säger Leif Axelsson.

– Det vill jag nog återkomma till i så fall, vad det står för fullt ut. Men det finns saker där som jag självklart ställer upp på.

Det står även i principprogrammet att allt statligt och kommunalt stöd som syftar till att invandrare ska bevara och stärka sina ursprungliga kulturer och identiteter ska dras in. Ställer du dig bakom det?

– Nej, jag har nog inte studerat det där riktigt, så jag ber nog att få fundera på det svaret lite grann och återkomma om det.

Borde du inte ha tagit del av principprogrammet innan du valde att bli medlem i partiet?

– Jo, naturligtvis har jag skummat och så vidare, men det finns saker i det som jag vill diskutera internt i så fall. 

– Det är ju ett levande dokument man kan vara med och påverka på något sätt.