Lokala matproducenter ser fram emot lansering

Oskarshamn Artikeln publicerades
Biodlaren Anna-Lena Gustafsson Modig och Annicka Gunnarsson, ordförande i Hela Sverige ska leva Oskarshamn, ser fram emot lanseringen av lokala matnoder i kommunen.
Foto:Jimmy Larsson
Biodlaren Anna-Lena Gustafsson Modig och Annicka Gunnarsson, ordförande i Hela Sverige ska leva Oskarshamn, ser fram emot lanseringen av lokala matnoder i kommunen.

Honung, kött, ostkaka, grönsaker och äppelcider är några av de produkter som framöver ska kunna inhandlas via lokala matnoder.

Som vi berättade i tisdagstidningen ska det digitala verktyget local food nodes, som kan översättas till lokala matnoder, introduceras i Oskarshamns kommun. På det viset ska lokala matproducenter och matkonsumenter kunna nå varandra utan mellanhänder.

På onsdagskvällen hölls ett upptaktsmöte på Fredriksbergs herrgård. Bland deltagarna fanns småskaliga producenter av allt från äppelcider till kött, grönsaker, ostkaka och honung.

– Jag tycker att det är spännande, säger biodlaren Anna-Lena Gustafsson Modig om lanseringen av lokala matnoder.

– Då når vi ut till folket i Oskarshamn lite mer. Det är svårt för små producenter att nå ut.

Oskarshamn, Fårbo, Kristdala, Påskallavik, Misterhult och Bockara är de orter i kommunen som har fått matnoder på hemsidan localfoodnodes.org.

Den som vill lära sig mer om konceptet och träffa lokala matproducenter kan besöka ett lanseringsevent som arrangeras i stallet på Fredriksbergs herrgård den 24 februari.

– Vi hoppas att vi får med oss tio producenter till att börja med, säger Annicka Gunnarsson från Hela Sverige ska leva Oskarshamn.

Hon hoppas att många ska vilja använda sig av det digitala verktyget, som liknar en webbutik, för att köpa lokala matvaror.

– Intresset för lokalproducerat ökar hela tiden.