Lönesatsningar och fler karriärvägar vill L ska lyfta medarbetare i vården

Kalmar län Artikeln publicerades
Pierre Edström och Johanna Wyckman presenterade Liberalernas program för medarbetare inom Landstinget.
Foto: Amanda Ekblad
Pierre Edström och Johanna Wyckman presenterade Liberalernas program för medarbetare inom Landstinget.

Liberalerna presenterade under tisdagen tio åtgärder som är partiets förslag till att underlätta för medarbetare inom landstinget.

Pierre Edström som är landstingsråd berättade om att två av åtgärderna ska fungera som grunden för resten. Det ena är att göra en total översyn över grundbemanningen inom landstinget.

– Många känner till att vårdpersonalen har det tufft under sommaren. De får jobba mycket övertid, extra pass och skjuta upp sina semestrar, säger Pierre Edström.

Liberalerna vill därför att den ordinarie grundbemanningen ska ses över för att kunna underlätta vid semestertider, men även annars.

Den andra delen är att kostnader som läggs på bemanningsföretag istället ska läggas på att förbättra anställningsavtal. Johanna Wyckman som är första namn på valsedeln till landstingsfullmäktige för Liberalerna berättar om kostnader av hyrpersonal.

– 2014-2017 lades ungefär en halv miljard på hyrpersonal inom landstinget. De pengarna skulle i stället kunnat användas för att satsa på ordinarie personalen, säger Johanna Wyckman.

Både Johanna Wyckman och Pierre Edström är överens om att vårdyrket måste få en högre status.

– Vi måste satsa på kvinnodominerade yrken. Det borde vara ett högstatus yrke, säger Johanna Wyckman.

– Det är en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor, säger Pierre Edström.

En annan del som Liberalerna vill föra fram är att införa flera karriärvägar.

– Väldigt få ser möjligheten att utvecklas. Om man vill ha en annan karriär är det ofta att gå över till det administrativa, säger Pierre Edström.

Liberalerna föreslår att det ska finnas ett riktat statsbidrag till landsting och regioner.

– Det skulle innebära 6000 kronor mer i månaden för till exempel specialistsjuksköterskor och barnmorskor som har särskild yrkesskicklighet, säger Pierre Edström.

Liberalerna vill i en av sina åtgärder att det ska släppas in fler småskaliga entreprenörer och att landstinget ska ha en öppen attityd till personal som vill driva verksamhet i egen regi.

– Både anställda får flera arbetsgivare att välja mellan och patienter får fler utövare att välja mellan, säger Pierre Edström.