LP får bidrag av kommunen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Kerstin Landén är föreståndare på LP-kontakten i Oskarshamn.
Foto:Peter Rosén
Kerstin Landén är föreståndare på LP-kontakten i Oskarshamn.

"Tacknämligt. Det är en positiv nyhet", säger LP-kassören Dennis Rydh när han får veta att kommunen kommer att betala ut ett engångsbidrag på 100 000 kronor till föreningen.

De ledande beslutsfattarna i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet kom överens om det på måndagen. Rent formellt, så handlar det om ett beslutsförslag som läggs upp på kommunstyrelsens bord nästa tisdag, den 21 november. Frågan behandlas sedan slutgiltigt på budgetfullmäktigemötet den 27 november.

De 100 000 kronorna plockas från fullmäktiges konto för oförutsedda utgifter.

Vår tidning har tidigare berättat att kommunmajoriteten vill plocka bort det årliga bidraget på 330 000 kronor till LP-stiftelsen, från och med den 1 januari nästa år. Och det beslutet ligger kvar.

– Men vi vill att föreningen ska kunna avveckla verksamheten på ett anständigt sätt, säger Lena Granath (V), som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

LP-kontaktens Ideella Förening har ett arbetsrättsligt ansvar fram till den 30 juni 2018, då föreståndaren Kerstin Landén går i pension. Lön ska betalas ut under den sex månader långa uppsägningstiden – och det kommer inte att räcka med engångsbidraget från kommunen, konstaterar Dennis Rydh.

– Varje bidrag är bättre än ingenting – men vi sticker inte under stol med att vi gärna hade sett en fortsättning på LP-kontaktens verksamhet, säger han.

– Men nu har vi nya förutsättningar – och vi är tacksamma för hjälpen som vi får, så att vi kan sköta våra lagstadgade åtaganden.

Dennis Rydh berättar att föreningens avvecklingsfas kommer att kosta omkring 250 000 kronor. Föreningens verksamhet har hela tiden finansierats med bidrag från Oskarshamns kommun, 18 församlingar, några föreningar, lokalt näringsliv och enskilda personer.

Kan församlingarna bidra med det som fattas?

– Ja, vi har skickat ut en vädjan till dem – och vi är förhoppningsfulla.

Församlingarna kommer att ta beslut i frågan under sina årsmöten, som infaller på olika datum i början av nästa år.

– Vi räknar med att kommunen betalar ut bidraget i början av året, vilket ger oss respit. Sedan hoppas vi att församlingarna fyller på allteftersom. Jag tror att det kommer att lösa sig, trots allt. Vi känner ganska stor tillförsikt, säger Dennis Rydh.

LP-kontaktens Ideella Förening hjälper och stöttar människor som har hamnat utanför samhällets omsorg, på grund av arbetslöshet och/eller alkohol- och/eller annat drogmissbruk. Föreståndaren har en 75-procentig tjänst. Verksamheten vilar på en kristen värdegrund.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.