Lyckad försäljningsstart för de nya seniorkorten

Kalmar län Artikeln publicerades
Anne-Marie Nilsson med sitt seniorkort. Hon är glad över att slippa de dyra enkelbiljetterna.
Foto:Andreas Bendroth
Anne-Marie Nilsson med sitt seniorkort. Hon är glad över att slippa de dyra enkelbiljetterna.

Under de första två dagarna in på det nya året såldes det 500 seniorkort i länet. Seniorkortet innebär att du som pensionär får resa obegränsat i länet för endast 100 kronor i månaden.

– Vad jag har fått höra från våra försäljningsställen är att de som normalt inte köper kort har köpt och det var lite det som var hela tanken. Att locka kunder som normalt sett inte åker kollektivtrafik, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.

Seniorkortet laddas med en 30-dagars resperiod. Produkten kostar 100 kronor och gäller för obegränsat antal resor i hela länet alla dagar mellan kl. 09.00-15.00 och 18.00-24.00.

– Det handlar om de perioder då trafiken är låg. Övrig tid får man resa på vanlig biljett.

Varför då?

– Det är redan fullt i trafiken på eftermiddagarna och det skulle därför kosta oss mer i produktion om vi även skulle ha giltighet på dem tiderna.

Seniorkorten går att köpa på Kalmar länstrafiks fasta försäljningsställen samt ombord på buss och Kustpilen. I Oskarshamn säljs korten i förbutiken på Coop Extra i Flanaden.

– Under gårdagen (läs tisdag) sålde vi 15-20 kort, säger Sara Wigren som står bakom kassan.

Hon säger att efterfrågan har varit stor.

– Särskilt innan nyår så var det många som frågade efter dem. Men då hade vi inte börjat sälja dem än så hittills är det fler som har frågat än som har köpt, hehe.

Ulla Magnusson, 64 år, från Fågelfors sitter och vilar sig på en bänk utanför förbutiken.

Hon är pensionär sedan ett år tillbaka. Dock måste hon ha fyllt 65 år innan hon får köpa kortet.

Hittills är det dock inget som lockar henne.

– Nä, jag och min man har bil och bor dessutom utanför stan där det inte är så många kommunikationstillfällen. Men visst för dem som behöver det så är det väldigt förmånligt.

Vid hållplats Oskarshamns centrum står Anne-Marie Nilsson, 85 år. Hon har precis köpt ett seniorkort och ska resa hem till Svalliden där hon bor efter att ha varit i stan och handlat.

Hon är glad över det nya kortet, speciellt då hon slipper hålla på med enkelbiljetter.

– Förut när jag reste med vanlig biljett in till stan så behövde jag alltid köpa en ny biljett hem eftersom den gamla biljetten bara var giltig i en timme. Det kostade 44 kronor. Vilket blir ganska mycket som pensionär om man reser ett par gånger i veckan. Nu slipper jag tänka på det utan kan resa hur mycket jag vill för samma pris.

När Nyheterna besöker hållplats Oskarshamns centrum uppe vid gamla busstorget en onsdagsförmiddag står det flera resenärer och väntar. Samtidigt är det helt tomt på resenärer nere vid nyöppnade stationshuset.

Där sker det i dag heller ingen manuell försäljning av vare sig resekort eller biljetter. Enligt Bodell beror det på att det just är väldigt få kunder som åker från stationen.

– Det är från Oskarshamns centrum som de flesta av våra kunder reser och då känns det också lämpligare att ha vår manuella försäljning där, inne på Coop, konstaterar han.

Fakta

Om 30-dagars Seniorperiod:

Du behöver börja använda resperioden inom 30 dagar efter inköp.

Produkten gäller från den dagen du fyller 65 år. Gäller inte för sjukpensionärer eller förtidspensionärer.

Fotolegitimation ska kunna uppvisas vid köp, ombordvisering och biljettkontroll.

Seniorperioden gäller för resa med tåg och buss (allmän kollektivtrafik) i hela Kalmar län men inte i Skärgårdstrafiken och Servicetrafiken.

Seniorperioden går att låna ut, men kan inte användas av flera resenärer samtidigt.

Visa mer...