Lyhördhet och engagemang viktigt för ny rektor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Henrik Jardbring har tidigare varit lärare på Oscarsgymnasiet, chef på Plushögskolan och rektor på Västerviks gymnasium.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Henrik Jardbring har tidigare varit lärare på Oscarsgymnasiet, chef på Plushögskolan och rektor på Västerviks gymnasium.

Henrik Jardbring är inne på sin andra vecka som rektor på Oskarshamns folkhögskola. ”Jag har fått en bra start och möjlighet att lära känna verksamhet och personal på ett bra sätt”, säger han.

24 personer sökte jobbet som rektor för folkhögskolan. Den som ansågs mest lämpad för uppdraget var 44-årige Henrik Jardbring, som närmast kommer från en rektorstjänst på Västerviks gymnasium.

– Det känns jättespännande och roligt, säger Henrik Jardbring om sitt nya jobb där han ansvarar för 50 anställda och runt 300 elever, varav en del studerar på distans.

– Det är en härlig, dynamisk miljö med många olika verksamheter och utbildningar för alla åldrar.

Han bor i Oskarshamns kommun sedan många år tillbaka, men är uppväxt i Bergkvara utanför Torsås.

– Jag och min familj har bott här sedan 2002. Vi flyttade hit när jag fick jobb på Oscarsgymnasiet som lärare. Min fru är textillärare på Norra skolan.

Henrik Jardbring har även jobbat som projektledare för mervärdesprojektet Krearum i Oskarshamn och varit verksamhetschef på Plushögskolan i Kalmar. På Västerviks gymnasium var han rektor för fyra program.

Vad är den största skillnaden mellan att vara rektor på Västerviks gymnasium och att vara rektor på Oskarshamns folkhögskola?

– Nu har jag ett helhetsansvar för verksamheten. Folkhögskolan har vuxenstuderande och andra typer av utbildningar än gymnasiet. Möjligheten att läsa in gymnasiekompetens är en viktig del av folkhögskolan.

Lyhörd, nyfiken och engagerad är tre viktiga egenskaper för en rektor, tycker Henrik Jardbring.
Lyhörd, nyfiken och engagerad är tre viktiga egenskaper för en rektor, tycker Henrik Jardbring.

Flera av utbildningarna tar emot elever från hela Sverige. Henrik Jardbring konstaterar att många söker sig till folkhögskolans musiklinje. Han har själv ett musikintresse.

– Jag spelar piano, mest för husbehov. Jag har också sjungit en hel del i kör.

Vad tror du att folkhögskolan betyder för Oskarshamn?

– Jag tror att den betyder jättemycket. Vi vill lyssna in de lokala behoven. Just nu har vi 75 nysvenskar som går hos oss och får sin första kontakt med det svenska samhället och övar upp sin svenska.

Folkhögskolan erbjuder även gratis föreläsningar och konserter för allmänheten. Seniorkurser är ett annat uppskattat inslag.

Vill du förändra verksamheten på något sätt?

– Det är för tidigt att uttala mig om det, men vi jobbar tillsammans för att utveckla verksamheten hela tiden. Samtidigt är det viktigt att bibehålla de utbildningar vi har.

Hur tycker du att en bra rektor ska vara?

– Jag tänker att en bra rektor ska sträva efter att vara lyhörd för sin personal, jobba med sin tydlighet och vara nyfiken och engagerad.

Personligt

Henrik Jardbring

Ålder: 44 år.

Bor: Rotvik.

Familj: Fru och två döttrar.

Utbildning: Gymnasielärarexamen, magisterutbildning i lärande och rektorsutbildning.

Intressen: ”Jag gillar att umgås med familj och vänner, tar gärna en löprunda emellanåt och har ett stort intresse för segling och friluftsliv. Är scoutledare.”

Aktuell: Ny rektor på Oskarshamns folkhögskola.

Visa mer...