Malin Sjölander (M) chockad av skattehöjning: ”Allvarligt att stå och ljuga”

Kalmar län Artikeln publicerades
Oppositionsrådet Malin Sjölander (M).
Foto: Jimmy Larsson
Oppositionsrådet Malin Sjölander (M).

Majoritetens förslag om en skattehöjning i regionen chockar oppositionen. Malin Sjölander (M) pekar på att Anders Henriksson (S) gav ett helt annat besked i våras. ”Han for med osanning”, säger hon.

Oppositionsrådet Malin Sjölander, som är vice ordförande i regionstyrelsen, reagerade starkt på måndagens besked från S, C och L att skatten kommer att höjas med 49 öre i Region Kalmar län.

– För det första är jag lite paff och lite chockad. Så sent som i våras släppte både vi och majoriteten årets budgetriktlinjer. Om jag minns rätt sa Anders Henriksson att det blir absolut ingen skattehöjning. Det är ganska allvarligt att stå och ljuga. Ekonomin såg likadan ut i våras som nu, säger Malin Sjölander.

Majoriteten menar att alternativet är att göra drastiska besparingar?

– Vi delar inte den bilden riktigt. Jag ser ganska mycket som skulle kunna göras där vi kastar pengar i sjön.

Malin Sjölander ser det bland annat som viktigt att bli av med hyrbemanningen, som kostar mycket pengar.

– Det handlar om att satsa på den egna personalen. Ungefär tio av regionerna minskar kostnaderna för hyrbemanning medan vi ligger stilla, så visst går det att göra.

Enligt Malin Sjölander bör inte regionen höja skatten innan man har vänt på alla stenar.

– Vad är kärnverksamhet i vår region och vad är inte kärnverksamhet? Finns det saker vi gör för att det ser snyggt ut eller ger det leverans till våra patienter eller resenärer i kollektivtrafiken?