Man åtalad för mord i garage får stöd av flera vittnen

Möckhult Artikeln publicerades
Mannen som erkänt att han i självförsvar dödade en man i Möckhult i mars har åtalats för mord. Flera vittnen uppger att de tidigare har hotats av den mördade mannen.
Foto: Andreas Bendroth
Mannen som erkänt att han i självförsvar dödade en man i Möckhult i mars har åtalats för mord. Flera vittnen uppger att de tidigare har hotats av den mördade mannen.

Den man i 35-årsåldern som misstänks för att ha dödat en annan man i Möckhult åtalades på fredagen för mord. Enligt åtalet dödades mannen av flera hammarslag mot huvudet. Han utsattes även för strypvåld.

Det var kvällen den 2 mars som brottet skedde. De båda männen hade arbetat med bilar i ett garage.

Dagen efter skulle den åtalade mannen åka på semester till USA, en resa som var planerad sedan länge. När resan kom på tal ska den nu döde mannen ha blivit arg och knuffat den åtalade hårt.

I förhör berättar den åtalade mannen hur han attackerades med en morakniv samtidigt som mannen sa "Du skall med ner i fördärvet".

Här är kniven som den åtalade mannen hävdar att han attackerades med.
Foto: Polisen
Här är kniven som den åtalade mannen hävdar att han attackerades med.

Då slog han mannen med hammaren. Denne föll då ner på knä och drog med sig mannen genom att ta tag i hans jacka. Sedan följde fler slag tills mannen föll ihop.

Det här har den åtalade mannen erkänt, men han nekar till att ha försökt strypa mannen efteråt. Han nekar också till att ha försökt döda mannen, utan hävdar att våldet var i självförsvar.

När rättsläkaren upptäckte skadorna från strypvåldet stärktes åklagarens bevisning mot mannen och han häktades efter att tidigare ha varit frisläppt.

Det finns många vittnen hörda i utredningen. Genomgående beskrivs den åtalade mannen som en snäll och lugn person som aldrig blev arg. Flera vittnen berättar att när de först hörde om mordet så trodde de att det var den misstänkte som var offret.

Tre vittnen sticker ut. Alla har blivit hotade och i vissa fall misshandlade av den mördade mannen och de berättar att han var farlig. Mannen ska ha avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för narkotikabrott och under fängelsetiden fått diagnosen psykopat.

Det första vittnet beskriver att mannen hade speciellt kort stubin när det kom till pengar, men så länge det fanns andra personer i närheten gick han inte över gränsen och "flippade totalt".

Det andra vittnet hotades för att han varnade vänner och bekanta för mannen. Han fick veta att han skulle vara rädd om sin familj och att han var skyldig mannen 100 000 kronor för att han "snackat skit".

Det tredje vittnet hotades när han ville ha betalt för arbete som han utfört. Mannen skulle "sparka in skallen" på honom.

Den åtalade mannen varnades av flera personer för att ha något att göra med den nu mördade mannen. Men han ska ha avfärdat varningarna och i stället tagit mannen i försvar och sagt att denne har blivit en bättre människa.

Något direkt motiv för den åtalade att mörda mannen verkar inte polisen ha hittat, enligt åtalet. Åklagaren har också valt att ha ett alternativt åtalsyrkande, grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Nära i tiden efter att brottet skett kom en annan person dit för att lämna tillbaka en släpkärra. Den här personen var den första utomstående som fick höra vad som hänt. Personen berättar att mannen var chockad, förtvivlad och grät.

"Han sa att han blivit mordhotad och att han hade slagit ner en kille."

Personen uppmanar mannen att ringa 112 vilket han också gör. Av larmoperatörens inspelade samtal framgår att mannen säger

"Jag måste ha hjälp jag har slagit en med en hammare, jag höll på att bli mördad. Han hotade mig till livet, vi jobbade ihop."

Den misstänkte är svår att tala med och personen som kommit med släpkärran får snart ta över samtalet.

Denne är själv chockad över att ha hamnat mitt i en tragedi.

När polis och ambulans så småningom kommer fram till platsen möts de av mannen som uppmanats gå ut för att visa vägen.

Han grips direkt och det dröjer inte länge innan han får reda på att mannen i garaget är död och att han är misstänkt för mord.

Nu tar polisutredningen fart. Brottsplatsen säkras och söks av med hund för att utesluta andra gärningsmän.

Den ihjälslagne mannens kropp förs iväg för obduktion.

Den misstänkte mannen körs iväg för provtagning och en undersökning som visar att han inte har några skador. Alla hans kläder beslagtas för att undersökas.

Han förhörs sedan på polisstationen i Oskarshamn. Det genomförs olika husrannsakningar och särskilt mobiltelefoner är av polisens intresse.

Mannen anhålls dagen efter brottet men släpps tre dagar senare den 6 mars.

14 mars genomförs en rekonstruktion på brottsplatsen.

Då får en polis agera den dödade mannen och den misstänkte får visa hur brottet gick till. Enligt polisen bekräftade rekonstruktionen det som mannen sagt vid tidigare förhör.

Men inget av det som mannen sade eller visade förklarade strypvåldet som rättsläkaren hade upptäckt.

Mannen anhölls därför återigen när rekonstruktionen var klar och han häktades av tingsrätten 15 mars.

När det blir rättegång är inte klart än, men målet behandlas med förtur.