Två män åtalas efter omfattande stölder från OKG

Oskarshamn Artikeln publicerades
En 39-årig man står åtalad för att bland annat ha stulit 33 bärbara datorer från OKG och försökt sälja dem vidare. En annan 30-årig man står samtidigt åtalad för häleri.
Foto: Lotta Zaar
En 39-årig man står åtalad för att bland annat ha stulit 33 bärbara datorer från OKG och försökt sälja dem vidare. En annan 30-årig man står samtidigt åtalad för häleri.

En 39-årig man åtalas för att under nästan två års tid stulit datorer, hårddiskar och annan elektronik från OKG till ett totalt värde av 349 000 kronor för att sedan försöka sälja delar av det på Tradera. En annan man åtalas för häleri.

Nyheterna skrev om stölden redan i november i samband med att den nu åtalade mannen blev häktad. Åtal skulle då väckas inom en vecka, men något åtal kom aldrig. Istället hävdes häktningen.

– Delvis handlade det om att ge polisutredningen mer tid, men också om att den misstänkte hade erkänt väldigt mycket av gärningarna. Därmed fanns det inga skäl att låta honom sitta kvar häktad, sa åklagare Magnus Ling i början av januari och meddelade då att ett åtal snart skulle väckas.

Och nu står mannen alltså åtalad. Men inte bara han. En 30-årig man står också åtalad då han ska ha köpt åtta datorer av 39-åringen till ett sammanlagt värde av minst 20 800 kronor. Datorer han själv ska ha försökt sälja vidare.

30-åringen åtalas för häleri, men nekar brott då han menar att han inte har känt till att datorerna var stulna och att han trodde 39-åringen jobbade på dataföretaget som tillverkade datorerna. 39-åringen har själv dock hävdat i förhör att 30-åringen var högst medveten om att datorerna var stöldgods och åklagaren menar att utifrån det som kommit fram i förundersökningen så kunde det ”skäligen antas” att datorerna var stulna.

Det som inte har sålts till 30-åringen har till stor del sålts på Tradera. Enligt uppgifter i förundersökningen har 39-åringen tjänat cirka 80 000 kronor via Tradera-försäljning.

Det var i oktober som man av en händelse på OKG upptäckte att 13 HP-datorer hade försvunnit från ett förråd. När man upptäckte detta diskuterade man vad man skulle göra och kom fram till att man skulle införskaffa ett antal kameror att placera ut i det aktuella förrådet. Det placerades ut fyra kameror på olika platser i förrådet, kameror som triggas igång vid rörelser i rummet.

Den 13 november, strax före midnatt, sattes kamerorna i gång efter att en man gått in i förrådet. Väl där inne plockade mannen fram datorer och la dem på ett bord. Mannen hade med en större väska som han tog fram för att stoppa ned datorerna i.

Mannen identifierades senare som den 39-åring som nu står åtalad för grov stöld.

En av de stulna datorerna som polisen har kunnat beslagta.
Foto: Polisen
En av de stulna datorerna som polisen har kunnat beslagta.

I polisförhör uppger gruppchefen vid underhåll, Service och drift av IT på OKG att det totalt har försvunnit 23 datorer sedan man i juni månad köpte in 100 bärbara HP-datorer.

Förutom detta har man konstaterat att det har försvunnit 30 hårddiskar.

I förhör med den nu åtalade framgår det dock att det även har skett stölder av datorer tidigare.

Någon gång under 2017 ska 39-åringen ha stulit tio likadana datorer från en annan del av OKG.

Förutom stöld av datorer, hårddiskar och annan elektronik åtalas 39-åringen för att under 2018 ha stulit 17-1800 kronor i kontanter från restaurangen Simpan och 40-50 askar cigaretter från kiosker på OKG.

39-åringen är själv inte anställd av OKG, däremot har han jobbat på ett av kärnkraftverkets partnerföretag i tio år.