Man som drev familjehem ofredade flicka sexuellt

Kalmar län Artikeln publicerades

En man som drivit familjehem för ungdomar har dömts för sexuellt ofredande av en tonårig flicka. Han kysste och tafsade på flickan när han skulle köra hem henne från skolan.

Mannen är bosatt i en av länets kommuner och har bland annat haft en tonårig pojke familjehemsplacerad hos sig. Pojken fick ofta besök av sin flickvän, som var i samma ålder som honom. På det sättet blev flickvännen bekant med mannen som drev familjehemmet.

En dag i december 2016 erbjöd sig mannen att köra hem henne från skolan. Flickan, som vanligtvis åkte buss till och från skolan, hade aldrig tidigare åkt bil ensam med mannen. Men hon tänkte att ingenting kunde hända eftersom hon kände honom.

I stället för att köra raka vägen hem till flickan stannade mannen bilen på ett ställe som han sa att han ville visa henne. Där började mannen plötsligt att tungkyssa henne. Han drog även ner dragkedjan på hennes jacka, knäppte upp hennes tröja och tog på hennes lår och bröst. När hon sa att hon inte tyckte om det slutade mannen och körde sedan hem flickan.

Kalmar tingsrätt bedömer att flickans berättelse är både trovärdig och tillförlitlig.

”Den har varit lång, detaljerad och fri från motsägelser”, skriver tingsrätten som menar att berättelsen framstår som alltigenom självupplevd.

Flickans uppgifter får dessutom starkt stöd av en ljudinspelning och av sms-konversationer. På ljudinspelningen hörs ett samtal där mannen ber om ursäkt och säger att flickan inte behöver vara rädd för att han ska göra närmanden mot henne.

Själv har mannen hävdat att han endast gett flickan en familjär puss och dragit i blixtlåset på hennes jacka.

Kalmar tingsrätt dömer mannen för sexuellt ofredande. Rätten menar att flickan varit i en utsatt situation då hon befunnit sig i mannens bil. Anledningen till att hon valde att åka med mannen var att hon kände tillit till honom, ett förtroende som han missbrukat.

Enligt tingsrätten är gärningen så allvarlig att den ligger på fängelsenivå. Straffvärdet motsvarar en månads fängelse. Trots det döms inte mannen till fängelse. Rätten menar att det inte finns någon anledning att befara att han kommer att återfalla i brott. Därför döms mannen, som tidigare är ostraffad, till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Han ska även betala 6 000 kronor i skadestånd till flickan för kränkning samt sveda och värk.