Många vill vara med och släcka skogsbränderna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Räddningstjänsterna i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby är pressade av alla bränder och behöver avlastning av frivilliga. Bilden är från en skogsbrand 2014.
Foto: Jimmy Larsson
Räddningstjänsterna i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby är pressade av alla bränder och behöver avlastning av frivilliga. Bilden är från en skogsbrand 2014.

Räddningstjänsten vill ha extra personal för att klara alla skogsbränder. Direkt fick man över 40 sökande till brandvärnet.

Det var på måndagen som räddningstjänsten uppmanade frivilliga att söka till pilotprojektet med ett brandvärn i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby.

På tisdagen har Oskarshamns räddningschef Jonas Neldemyr fått in ett 40-tal ansökningar. Av dessa är en handfull kvinnor.

– De sökande kommer från alla tre kommuner och även utanför länet. En del är redan utbildade deltidsbrandmän som inte klarat kraven för rök- och kemdykning. De kan vi börja använda i stort sätt direkt.

Det stora intresset är välkommet eftersom brandmännen är hårt belastade av alla bränder. För att få bli resursperson och börja hjälpa till med att släcka och bevaka skogsbränder krävs en fyra timmars utbildning.

– De som är med behöver få kunskap om och förstå riskerna. Utbildningen handlar om säkerhet, hur vi jobbar och hur utrustningen fungerar.

De som är med i brandvärnet får en åtta timmas utbildning.

– Då kan man vara med vi eftersläckning av bränder i byggnader och industrier.

Jonas Neldemyr hoppas att fler kvinnor söker.

– Vi vill ha en mångfald i räddningstjänsten för att få ut mer av organisationen. När man tänker olika blir det en utveckling, blandningen är en styrka.

Att vara med i brandvärnet kan leda till att man går vidare och blir deltidsbrandman.

– Det är en möjlighet för dem som inte tror att de klarar av yrket och vi får en chans att se hur personerna fungerar.

Här kan du läsa mer om brandvärnet som håller på att bildas.