Många ville besöka Ivars unika gård

Krokshult Artikeln publicerades
Gårdsägare Ivar Andersson i Krokshult njöt av mat och vackert väder tillsammans med några vänner, Bo Nilssén och Britt-Marie Nilssén från Röstorp, Becke Almgren från Ålem samt Elionor Nilsson från Gullringen, som även representerade LRF Sydost på mässan.
Foto: Andreas Bendroth
Gårdsägare Ivar Andersson i Krokshult njöt av mat och vackert väder tillsammans med några vänner, Bo Nilssén och Britt-Marie Nilssén från Röstorp, Becke Almgren från Ålem samt Elionor Nilsson från Gullringen, som även representerade LRF Sydost på mässan.

För första gången någonsin anordnades skogs- och miljödagen i Krokshult utanför Kristdala. Ivar Anderssons släktgård och numera naturreservat blev en naturlig samlingspunkt.

– Det har nog knappast varit så mycket folk här någon gång. Och dagen är inte slut än, säger en lycklig Ivar Andersson som sedan 1991 inte bara driver en släktgård med betande kor utan ett 22 hektar stort naturreservat med egen vandringsled.

Här finns ett odlingslandskap med flera hundra år på nacken bevarat. Med små åkrar omgivna av blomsterrika ängar och betesmarker. Allt inramat av otaliga gärdsgårdar.

Men på lördagen förvandlades platsen även till en marknadsplats med utställare som berättade om allt från biologisk mångfald till solenergi. Det bjöds även på en hel del närproducerade matprodukter.

En bit ifrån Ivars gård fanns ett annat utställartorg på en större äng där det bjöds på aktiviteter för hela familjen såsom ponnyridning och stora traktorer att bestiga och fascineras över.

– Den här är större än min farfars, sa Vincent Karlsson, 5 år, från Oskarshamn som nästan höll på att falla ur förarsätet när han skulle komma åt den stora ratten uppe på traktorn.

Andra utställare var Döderhults biodlarförening som visade hur ett bisamhälle ser ut och Älgskadefondsföreningen som hade med sig en hel vagn med uppstoppade djur, alla djur som vi som kör ute på vägarna är skyldiga att anmäla som påkörda om vi skulle vara inblandade i en sammanstötning.

– Problemet idag är att många anmäler viltolyckor först i efterhand för att kunna få ut på försäkringen, men saken är att man då gör sig skyldig till ett brott och får betala dagsböter. Så det enda rätta man kan göra är att anmäla direkt och märka ut olycksplatsen, säger Åke Johansson, informatör på Älgskadefondsföreningen.

Skogs- och miljödagen är en mässa som har anordnats vartannat år sedan 1998. Bakom mässan står sju aktörer inom skogsnäringen: LRF, LRF Konsult, Swedbank, Dina försäkringar Sydost, Holmen, Södra och Lantmännen Maskin.

Totalt deltog ett trettiotal utställare på mässan.