Manifestation för att visa att kärnkraft är bra för klimatet

Oskarshamn/Stockholm Artikeln publicerades
I helgen hålls en manifestation om kärnkraft och klimatet runt om i världen.
Foto: Mattias Rubin
I helgen hålls en manifestation om kärnkraft och klimatet runt om i världen.

Runt om i världen kommer det hållas manifestationer på söndag för att uppmärksamma kärnkraftens roll för att bekämpa klimatförändringar. Ett gäng från Oskarshamn som är med i nätverket Women in Nuclear Sverige kommer vara på plats i Stockholm.

Manifestationen Stand up for Nuclear är ett upprop från flera olika organisationer för att visa stöd stöd för kärnkraften. Under manifestationen i Stockholm kommer flera talare att ställa sig på scenen. En av dem är Martina Sturek.

– Vi ska visa att vi är stolta över vår bransch och vårt arbete. Vi vill uppmärksamma att kärnkraft har en viktig roll för klimatet. Kärnkraft ger en ren energi och har mindre miljöpåverkan än andra energislag. Användningen av fossila bränslen leder till miljontals dödsfall i världen varje år, säger Martina Sturek som är ordförande för Women in Nuclear Sverige.

Till vardags arbetar hon med kärnsäkerhet på SKB i Oskarshamn, framförallt med ansökningshandlingar och tillstånd.

Martina Sturek ser många fördelar med kärnkraft.

– Alla energislag har någon form av miljöpåverkan. Men under hela livscykeln, från vaggan till graven har kärnkraften i Sverige lägst miljöpåverkan av alla energislag.

Hon tar solenergi som exempel. Där måste solenergin lagras i batterier som tillverkas av tungmetaller.

Den senaste tiden har de hållits flera klimatdemonstrationer, flera i Greta Thunbergs anda, men de förespråkar inte kärnkraft.

Varför tror du att det är så många som är emot kärnkraft?

– För att de är rädda för strålning. Men de tänker inte på att vi har strålning runt omkring oss hela tiden från berggrunden och från rymden. De som bor i Oskarshamn utsätts inte för mer strålning än andra. Det är farligare att sola på klipporna på västkusten med strålningen från berget.

Kärnkraftsolyckor har skett på flera platser, hur ser du på det?

– Det finns en risk att det kan hända och det kan bli förödande. Men det finns risker med andra energislag också. 1974 inträffade en stor vattenkraftsolycka i Kina där 170 000 människor dog, det pratas det inte om.

Martina Sturek tar upp en sannolikhetsberäkning som Vattenfall gjorde för några år sedan.

– Den visade att det var 10 till 100 gånger lägre sannolikhet att ett kärnkraftverk i Sverige skulle få en härdsmälta än att hela Luleå ödeläggs av en vattenkraftsolycka. Om det skulle ske en kärnkraftsolycka är det inte säkert att någon dör och man kan fortsätta att leva och bruka jorden där.

Women in Nuclear Sverige har 600 medlemmar runt om i landet. De flesta som är med jobbar inom kärnkraftsindustrin.

– Vi finns till för att informera och berätta om kärnteknik och strålning. Vi är också ett nätverk som hjälper och stöttar varandra.

Det kan behövas i kärnkraftsbranschen.

– Vi kvinnor är fortfarande i minoritet och utsätts för olika situationer. Vår kompetens räknas inte alltid lika högt som männens. Det tar lång tid att vända, säger Martina Sturek.

Martina Sturek är ordförande för Women in Nuclear Sverige. Hon jobbar på SKB i Oskarshamn med ansökningshandlingar och tillstånd.
Foto: Oscar Engström/SKB
Martina Sturek är ordförande för Women in Nuclear Sverige. Hon jobbar på SKB i Oskarshamn med ansökningshandlingar och tillstånd.