Mathias Karlsson (L): Jag är väldigt besviken

Oskarshamn Artikeln publicerades
Mathias Karlsson (L) hade väntat sig ett betydligt bättre valresultat för Liberalerna i kommunvalet.
Foto: Daniel Svensson
Mathias Karlsson (L) hade väntat sig ett betydligt bättre valresultat för Liberalerna i kommunvalet.

Målsättningen var hög. Liberalerna skulle få 20 procent i kommunvalet. Efter att rösterna har räknats samman tvingas Mathias Karlsson (L) i stället konstatera att partiet riskerar att förlora ett av sina mandat. Han kommer inte heller att bli riksdagsledamot.

Liberalerna minskar med 0,6 procentenheter till 10,9 procent i kommunvalet, enligt det preliminära valresultatet.

– Jag är naturligtvis väldigt besviken på hur många röster vi fick, säger Mathias Karlsson dagen efter valet.

– Med tanke på att vi har varit så aktiva och haft tankar och idéer på hur vi vill utveckla kommunen känns det som att det borde ha gett större utdelning. Många har varit positiva och sagt att vi kommer att rösta på er.

Liberalerna hade som målsättning att öka sitt väljarstöd till 20 procent och ta över makten i kommunen. Så sent som i fredags såg Mathias Karlsson stora möjligheter till en valframgång.

I stället minskar alltså partiet och riskerar nu att förlora ett av sina sex mandat i kommunfullmäktige.

Hur kunde du bedöma läget i opinionen så fel?

– Det är jättesvårt med tanke på att väldigt många har varit positiva och när vi har pratat med dem har det känts väldigt rätt. Det har verkat som att vårt mål om 20 procent har kunnat gå att nå.

Mathias Karlsson pekar på att partiet tidigare har ökat sitt väljarstöd i tre val på raken. I förra valet var Johan Erlandsson ett stort dragplåster som fick många personkryss, men han ställde inte upp i årets val.

– Vi trodde att vi kunde kompensera det med att ha en bra politik och vara synliga.

Valets stora vinnare blev i stället Sverigedemokraterna som fick 18,8 procent. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna ökade i kommunvalet.

– Ebba-effekten har varit bra för KD och gett dem råg i ryggen, säger Mathias Karlsson som tror att en positiv trend för Liberalerna på riksplanet hade gynnat partiet lokalt.

– Hade vi haft ett mer positivt flöde på riksplanet hade det också gett avtryck i kommunen.

Han har samtidigt inte gett upp hoppet om det sjätte mandatet. De sista förtidsrösterna räknas inte förrän på onsdag.

– Det kan vara väldigt avgörande för oss, säger Mathias Karlsson som menar att det kan räcka med 30–50 röster för att Liberalerna ska få ytterligare ett mandat.

Mathias Karlsson var även partiets toppkandidat i riksdagsvalet i Kalmar län, men någon riksdagsplats blir det inte för hans del. Även om Liberalerna ökade något i riksdagsvalet i länet räcker inte 3,7 procent för att skicka honom till Stockholm.

Han ska nu fundera över sin politiska framtid. Att lägga ner så mycket tid och kraft på politiken som han har gjort under den senaste mandatperioden, samtidigt som han har ett vanligt jobb, ser han inte som hållbart i längden.

– Jag tycker att det är jättekul med politik, men jag vill göra det på ett bra sätt och känna att det är meningsfullt.