Med hjälp av magkänsla och tur kom Simon tjuven på spåren

Oskarshamn Artikeln publicerades
Simon Johansson litade på sin magkänsla och hittade killen som stulit hans longboard.
Simon Johansson litade på sin magkänsla och hittade killen som stulit hans longboard.

Simon Johansson tyckte att det var en perfekt kväll för att ta en premiärtur på longboard tillsammans med vänner och familj. Oskarshamns gator hade just blivit sopade och det var vår i luften. Men kvällen blev helt annorlunda än Simon hade tänkt sig.

Simon Johansson berättar hur han förberedde yngste sonens skateboard och tre longboards.

– Jag oljade kullager och fixade med brädorna. När jag gick in för att laga mat ställde jag brädorna på våran innergård. Jag ville inte ta in dem eftersom de var oljade.

Efter middagen gick Simons kompis Anna ut på gården.

– Hon undrade var jag ställde hennes bräda. Man blir så less. Då var alla fyra brädorna borta. Jag kände mig skyldig och samtidigt jätteuppretad.

Brädorna var tillsammans värda nästan 10 000 kronor.

– Yngsta sonen hade sparat ihop till sin skateboard själv och en av sönerna hade fått sin i 20-årspresent. Det är dyra leksaker.

Nu började jakten på att få tillbaka tre longboards och en skateboard. Simons fru lade ut en efterlysning på facebook som snabbt fick många delningar. Simon själv funderade på vart tjuven kunde ha tagit vägen.

– Vi bor vid Döderhultarns ateljé och förbi oss går ett stråk till staden. Jag, frun och yngste sonen gav oss iväg åt varsitt håll. När jag kom bort till Humleplan var det ganska lugnt men jag hör ljud från en lägenhet. Där står en kille och röker på balkongen och jag tycker att det är lite missbrukarvarning.

Simon ser inte till någon skateboard, men bestämmer sig ändå för att stanna kvar en stund.

– Min intuition sa att det här känns skumt. Jag försöker titta inåt lägenheten och tänker att det kanske inte är något. Men 25 minuter senare kommer två killar ut med varsin longboard.

Det finns ingen tvekan om att det är två av de stulna brädorna.

– Jag försökte hålla mig så lugn som möjligt när jag konfronterade killarna. Jag ville ju att de skulle hämta de andra brädorna.

Killarna nekar till att ha tagit något. Den ena brädan ska de ha hittat, den andra hävdar killen att han köpt själv.

– Den killen var riktigt påverkad av någon drog, ändå vidhöll han att han hade kvitto på brädan.

Simon ställer ett ultimatum till killarna. Antingen gör de det enkelt och hämtar brädorna eller så ringer han polisen. Det blev det senare alternativet.

– Det dröjde 20 minuter innan polisen kom och under tiden försökte jag uppehålla killarna. Jag uppmanade de att stanna och sa att jag visste vilken lägenhet som de kommit från.

När polisen kom tog de in killarna i bilen och efter nästan en timme gick de upp i lägenheten tillsammans. Nere på gatan stod Simon och hans familj och väntade.

– Efter en halvtimme kommer de ut med de två saknade brädorna.

Simon Johansson beskriver det som en solskenshistoria.

– För oss blev det en solskenshistoria, men det finns tragik också eftersom gärningsmannen var missbrukare. Först trodde jag att de här brädorna får jag aldrig mer se. Jag tror att de hade tänkt sälja dem och bara skulle testa dem först. Jag är väldigt nöjd över att jag stod kvar och väntade.