Middagen som blev en lektion

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lugnet före stormen. Eleverna Matilda Gezelius, Wilma Fanta och Evelina Forneheim och läraren Liselott Lycksell är redo för en hektisk kväll.
Foto:Mohammad Abdulrahim
Lugnet före stormen. Eleverna Matilda Gezelius, Wilma Fanta och Evelina Forneheim och läraren Liselott Lycksell är redo för en hektisk kväll.

Vissa skoldagar är längre än andra. När OKG-seniorerna höll årsmöte med efterföljande middag på Oscarsgymnasiet hade skolans restaurangelever arbetsuppgifter från klockan 08.25 på morgonen till sent in på kvällen.

Det är tidig eftermiddag på Oscarsgymnasiet, och för de flesta elever återstår bara några timmar av skoldagen. Men för eleverna i årskurs 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet är inte ens halva dagen avklarad. De började klockan 08.25 och slutar inte förrän 22.00.

– Vi försöker jobba så verklighetsanpassat som möjligt, säger läraren Peter Forneheim som konstaterar att den som arbetar i restaurangbranschen ibland får ta ett långpass.

Under kvällen ska eleverna, som i gengäld får ledigt dagen därpå, servera mat och dryck till ett 80-tal pensionärer. OKG-seniorerna, en sammanslutning för pensionerade medarbetare på kärnkraftverket, har bokat skolans restaurang för årsmöte och trerättersmiddag.

Peter Forneheim ser middagen som en fantastiskt bra lektion.

– Det gynnar våra elever enormt mycket när vi får sådana här beställningar. Det utmanar eleverna att göra det bästa de kan göra för gästerna.

Kvällens meny innehåller sparrissoppa till förrätt, oxfilé eller torsk till varmrätt och chokladmousse till efterrätt. En av eleverna som jobbar i köket är Oliver Karlsson.

– Det är roligt. Jag gillar när det är hög fart och mycket folk, säger han.

Oliver Karlsson tycker om att vara kreativ och komma med egna idéer. Han visar en sparrissallad med rädisa och rödbetsskott som han själv har komponerat.

Ute i matsalen viker eleverna servetter och ser till att alla glas och bestick är på plats på de dukade borden.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att jobba med människor, säger Evelina Forneheim.

De senaste åren har hon serverat på både Nobelmiddagen och Kristallengalan. Till våren väntar uppdrag på Oskarsgalan för henne och de andra eleverna i årskurs 3.

När kvällsmörkret sänker sig över gymnasiet är det dags för pensionärerna att sätta sig till bords.

– Vi har varit här en gång tidigare. Alla var mycket nöjda med det som serverades då, säger Peppe Strandberg, ordförande i OKG-seniorerna.

Sparrissoppan är på ingång och seniorerna ser fram emot en trevlig kväll.

– Eleverna är duktiga. Det är roligt att kunna hjälpa till att utbilda dem, säger Torbjörn Andersson.