Migrationsverket svarar på kritiken

Figeholm Artikeln publicerades

Vad händer om en höggravid flyktingkvinna måste föda under resans gång mellan Figeholm och Kiruna? "Då utgår jag ifrån att busschauffören stannar och ringer en ambulans. Vi har bra sjukvård i hela Sverige."

Det säger Cecilia Karlsson, som är chef för Migrationsverket i Kalmar län.

Vi har tidigare berättat att flyktingar i Figeholm, som väntar på att deras ärenden ska prövas, ska bussas upp till Kiruna och andra orter runtom i norra delen av landet.

– Sverige är ett avlångt land – men vi har bra boenden även i Kiruna. Vi måste flytta dem som vill bo kvar hos oss och som fortfarande väntar på att deras ärenden ska prövas. Samtidigt skaffar fler och fler egna boenden.

– Vi följer lagen om offentlig upphandling. Alla våra avtal har förlängts fram till maj. Men vi håller oss till en viss plan när det gäller stängningarna av de tillfälliga boendena. Vi kommer att stänga fler boenden under våren – i Oskarshamn, bland annat. Jag tycker att vi har haft en bra kontakt med kommunen kring detta.

I Kristdala sker dock ingen förändring, i och med att det är Migrationsverket som hyr lägenheterna där.

Kan inte flyktingarna som i dag bor i Figeholm få stanna i södra Sverige åtminstone?

– Det tycker vi också, så klart. Vi har kollat efter platser i det närbelägna området, men det finns inga.

Det sägs att de fick handskrivna lappar, där det står att flytten ska ske 16-18 januari, i olika omgångar. Stämmer det att ni använde handskrivna lappar?

– Jag kan inte svara på hur det gick till när man informerade dem. Men jag vet att vår leverantör har haft en god dialog med dem. Man samlade alla och informerade familj för familj.

Genomförs resan i ett svep – eller har ni inplanerade stopp på vägen?

– Den frågan får det aktuella bussbolaget svara på. Det handlar om chaufförernas arbetstidsregler.

– Vi har bara sagt att vi vill att de ska vara framme vid en viss tid, så att de nya boendena vet när de anländer.

Det är en begränsad packning som gäller. Mammorna får, exempelvis, inte ta med sig sina barnvagnar. Varför?

– Vi har inte obegränsat med skattepengar till transporterna. I våra transporter finns det plats för kläder och det allra viktigaste. Allt annat, utöver det, får man skicka efter i egna tranporter.

Det finns skolbarn bland flyktingarna. Många av dem blir tvungna att börja om i nya skolor. Hur ser ni på det?

– Det är sådant som kan hända. Man har varit informerad om detta under en längre tid. Skolorna är minst lika bra där uppe. Men finns det barn med särskilda behov, så måste man tala om det för oss.

Du tycker inte att ni agerar på ett inhumant sätt?

– Nej. Folk blir upprörda både när vi öppnar och stänger. Vi har förståelse för det – detta är ingen lätt verksamhet. En del blir ledsna när vi stänger – och en del blir tacksamma, säger Cecilia Karlsson.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.