Miljonsatsning på ambulansvården

Oskarshamn Artikeln publicerades
Yvonne Hagberg (S), Lena Segerberg (S), Jessica Rydell (MP) och Linda Fleetwood (V) och deras kamrater i den rödgröna politiska landstingsmajoriteten satsar ytterligare 1,4 miljoner kronor på ambulansverksamheten i mellanlänet.
Foto:Peter Rosén
Yvonne Hagberg (S), Lena Segerberg (S), Jessica Rydell (MP) och Linda Fleetwood (V) och deras kamrater i den rödgröna politiska landstingsmajoriteten satsar ytterligare 1,4 miljoner kronor på ambulansverksamheten i mellanlänet.

Med 1,4 miljoner extrakronor stärker den rödgröna politiska landstingsmajoriteten upp ambulansernas helgverksamhet i mellanlänet.

I det här fallet räknas följande kommuner till mellanlänet: Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred och Högsby.

Satsningen presenterades på fredagen i räddningstjänstens och ambulansverksamhetens lokaler i Oskarshamn. Lena Segerberg (S), som är ordförande för landstingets delegation för sjukhusvård och regionsjukvård, höll i en pressträff tillsammans med Linda Fleetwood (vänsterpartist och landstingsråd med ansvar för psykiatri, utbildning, personal och folkhälsa), Yvonne Hagberg (socialdemokrat och ansvarig för medarbetarfrågor inom landstinget) och Jessica Rydell (miljöpartist och andre vice ordförande i landstingsstyrelsen). De 1,4 miljonerna är en del av den nya landstingsbudgeten, som presenteras i sin helhet på måndag.

– Under de senaste åren har vi sett att antalet ambulansutryckningar ökar. Det är viktigt att vi kan möta det. Och nu har vi äntligen en sådan lösning, sa Jessica Rydell.

– Utryckningstiderna på våra prio ett-larm ökar på merparten av platserna i länet, konstaterade Yvonne Hagberg.

Hon fortsatte:

– Här i mellanlänet har vi förhållandevis höga siffror – jämfört med resten av länet. Framför allt på helgerna. Mediantiden för utryckningarna i Oskarshamn ligger på 11,8 minuter, vilket är väldigt bra. Men vi har ett ansvar för resten av mellanlänet också. Och på helgerna ser vi att man har svårt att klara vårt målvärde; att det ska ta max 20 minuter för en ambulans att komma ut på ett prio ett-larm.

– Därför genomför vi den här satsningen. Det innebär att vi förstärker med två dagambulanser under helgerna. Dagambulanser har vi i dag på vardagarna – men inte på helgerna.

– Därför ser vi den här tillgänglighetsskillnaden. Behovet är stort – men det handlar också om patientsäkerheten och arbetsmiljön för dem som jobbar.

I praktiken innebär det att minst två personer kommer att nyanställas.

– Vi får titta över det här. Vi ser positivt på det, säger Andreas Gabrielsson, ambulanschef i Oskarshamn/Högsby.

Fakta

Ambulansen

Det finns sex stycken dygnet runt-ambulanser i mellanlänet (Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn). I Vimmerby finns det en ambulans, Hultsfred har två (en står i Virserum), Högsby har en (som utgår från Oskarshamn) och två ambulanser står i Oskarshamn. Mönsterås, som har sin ambulans i Ålem, tillhör inte mellanlänet i det här fallet, utan är i stället kopplat till den södra delen av länet. Dirigeringen är dock gränslös i hela länet – de ambulansanställda hjälper varandra över kommungränserna när det behövs. Det finns en så kallad lättvårdsambulans – och den står i Oskarshamn.

Nu förstärks ambulansverksamheten i mellanlänet med två dagambulanser på helgerna.

– Ambulanserna går så mycket mer i dag, säger Lena Segerberg (S).

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.