Ministern vill veta hemligheten bakom Oskarshamnsmodellen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har bjudit in männen bakom Oskarshamnsmodellen till regeringskansliet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har bjudit in männen bakom Oskarshamnsmodellen till regeringskansliet.

I Oskarshamn går det så fort att få ut nyanlända i arbete att det fått regeringens uppmärksamhet. På tisdag får Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) veta hemligheten bakom Oskarshamnsmodellen.

Mats Johansson, förvaltningschef på tillväxt- och näringslivskontoret, arbetsförmedlingens sektionschef i Oskarshamn Michal Ulatowski och Lernias regionchef Magnus Franzén har blivit inbjudna till regeringskansliet på tisdagen. Där får de under en timmes tid berätta om sitt samarbete för att få ut nyanlända i arbetslivet.

Deras samarbete har kunnat korta ned tiden till arbete till i snitt 7-12 månader. Deras metod går under namnet Oskarshamnsmodellen.

Michal Ulatowski slår sig inte till ro bara för att Oskarshamnsmodellen varit framgångsrik. Han vill utveckla den vidare.
Foto: Roger Carlsson
Michal Ulatowski slår sig inte till ro bara för att Oskarshamnsmodellen varit framgångsrik. Han vill utveckla den vidare.

Michal Ulatowski har sin bild klar för sig varför Oskarshamn varit så framgångsrikt att få nyanlända ut på arbetsmarknaden.

– Avgörande parametrar är att vi alla tre är beslutsmässiga. Vi hade täta träffar där vi slutförde ärenden, utan att lägga prestige i olika frågor. Sedan hade vi kul på vägen. Kalla det personkemi, vi var måna om att alla skulle lyckas utifrån sitt eget uppdrag.

En viktig sak att våga tänja på regelverket utan att bryta mot det. Hitta nya vägar för att hjälpa företagare som vill ha specifik arbetskraft när tillgänglig arbetskraft i många fall inte ens behärskar språket. Då var samarbetet mellan kommun, arbetsförmedlingen och Lernia vitalt för att identifiera potentialen hos den arbetssökande, hitta möjliga utbildningar och slussa in den nyanlände på arbetsmarknaden.

Konceptet har varit framgångsrikt men det finns ändå mer att göra. Från sin sida, arbetsförmedlingens, ser Ulatowski stora möjligheter att få ännu bättre resultat om det bara kan göras vissa justeringar eller lättnader i regelverket.

För när en företagare vill ha hjälp med att hitta rätt kompetens vill de ha hjälpen nu medan arbetsförmedlingen är låst av upphandlingsregler. Från att frågan kommer till att utbildningen är i gång med tanke på upphandlingsregler och tider för överklagan kan det ta upp till 2-3 år i värsta fall innan utbildningen ens är i gång. En fördröjning som arbetsgivare många gånger inte accepterar. Michal Ulatowski är övertygad om att ännu fler skulle komma snabbare ut i arbetslivet om direktupphandlingar i vissa fall skulle tillåtas.

– Vi får se om ministern med sitt strategiska perspektiv har möjlighet att se över den frågan.