Minskad rekrytering när Scania slutar med hyrpersonal

Oskarshamn Artikeln publicerades
– Vår plan är att efter årsskiftet enbart fokusera på ersättningsrekrytering, säger Ulrika Hansson, personalchef på Scania.
Foto: Roger Carlsson
– Vår plan är att efter årsskiftet enbart fokusera på ersättningsrekrytering, säger Ulrika Hansson, personalchef på Scania.

Scania kommer bara fokusera på ersättningsrekrytering från och med nästa år. Det säger personalchef Ulrika Hansson till Nyheterna.

Den ökande rekryteringen av personal till Scania som har pågått det senaste halvåret kommer att upphöra från och med månadsskiftet januari/Februari när hyrbemanningen försvinner och ersätts av visstidsanställningar. Det meddelar Scanias personalchef Ulrika Hansson.

Att rekryteringsbehovet det senaste halvåret har ökat beror att avdelningarna montering och logistik har infört nattskifte.

Men i samma veva som hyrpersonalen blir visstidsanställd kommer rekryteringarna att minska meddelar Hansson.

– Vår plan är att efter årsskiftet enbart fokusera på ersättningsrekrytering, alltså att bara anställa om någon lämnar företaget, går i pension eller byter jobb, säger Hansson.

Hur många av dem som är inhyrda i dag som kommer få visstidsanställningar nästa år är oklart.

– Arbetet med att överta redan inhyrda medarbetare påbörjades efter semestern. Arbetet sker i olika etapper och kommer att fortgå till strax efter årsskiftet. Hur många det rör sig om vet vi inte ännu då arbetet med förfrågan om visstidsanställning pågår, säger pressansvarig Ida Hammarqvist.

Det var i samband med att Scania slöt ett nytt flexibilitetsavtal i februari som företag och fack kom överens om att sluta hyra in personal till produktionen.

Huvudanledningen menar Hansson är att Lernia som har försett Scania med personal sedan 2012 inte fyller samma behov längre.

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete med Lernia som har hjälpt oss att bemanna på kollektivsidan, men idag känner vi att den kompetens som Lernia bidrog med har vi själva kunnat skaffa oss inom den egna organisationen.