Misstänkte mördaren i Möckhult släpps på fri fot

Kalmar Artikeln publicerades
Försvarsadvokat Torgny Palm
Foto: Andreas Bendroth
Försvarsadvokat Torgny Palm

Nödvärn eller mord? Efter försvarets slutanförande på fredagen verkade rätten gå på försvarets linje. Den åtalade släpptes på fri fot.

Försvarsadvokat Torgny Palm var nöjd med rättens beslut.

– Jag tycker det var helt riktigt utifrån utfallet. Åklagaren har helt hängt upp sig på att slå hål på den tilltalades förklaring att han ska ha halkat och trampat på offrets hals, men han var under chock. Det fanns ingen strukturerad tankeverksamhet hos den tilltalade överhuvudtaget.

Palms uppfattning är att mannen helt ska frikännas.

– Åklagaren pratar om ett övervåld, men vi pratar om ett snabbt skeende under några sekunder. Hur ska han ha hunnit besinna sig och tänka rationellt? Han vill ju bara överleva.

Att trampandet på halsen skulle vara en efterhandskonstruktion som åklagaren påstår stämmer inte enligt Palm.

– Han får inga frågor om dessa skador under rekonstruktionen och hur ska XX veta att det här med halsen är viktig information? XX har aldrig lett en polisutredning. Och som sagt så var han paralyserad och i ett chocktillstånd när det hände. Vad farao kan man begära av folk egentligen? frågar sig Palm i rätten.

Han ifrågasätter också rättsläkarens kunskaper när det gäller att avgöra om skadorna på halsen kan ha uppkommit när någon har stått eller trampat på den.

– Jag frågade faktiskt rättsläkaren om han någonsin har sett skador på halsen orsakade av ett tramp och det hade han inte.

Angående 50-åringen, offret, säger försvaret att han uppfyller alla förutsättningar som krävs för att göra det han påstås ha gjort.

– Det har under rättegångens gång framkommit tydligt att han har kunnat agera impulsivt, att han har våldskapacitet och en vana vid knivar vilket gör att knivattacken inte kan ses som någon större överraskning, snarare en tidsfråga.

Till skillnad från den åtalade ska han också ha haft ett motiv för sin attack.

– Det är inget som han har planerat, men det har byggts upp hos honom. Han har ett behov av pengar, han har känt en avund mot XX som tjänar mycket mer än honom. XX har separerat, det blir mindre jobb i verkstaden vilket minskar offrets inkomster. XX berättar att han ska till USA något offret helt har glömt bort. Offret har bokat in ett jobb på verkstaden ett par dagar senare som han nu vet inte kommer bli av. Det slår slint i huvudet, han går till attack.

Efter försvarets slutanförande meddelade också rätten att den åtalade släpps på fri fot något som talar för att rätten lutar åt försvarets linje.

Dom kommer meddelas tisdagen den 15 maj klockan 11.00.

Läs mer: