Moderat i nytt blåsväder: ”Märkligt att jag ska hängas ut”

Kalmar län Artikeln publicerades
Jörgen Andersson (M).
Foto: Mats Holmertz
Jörgen Andersson (M).

Förre riksdagsledamoten Jörgen Andersson (M) från Västervik är återigen i blåsväder, den här gången för sina bolagsengagemang. Enligt en granskning gjord av SVT har han suttit i bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott.

I somras fick Jörgen Andersson, som var riksdagsledamot 2010–2018, hård kritik för ett Facebookinlägg om grillförbudet, som han kallade för ”en långsam indoktrinering mot ett övervakningssamhälle, en planekonomisk konspiration”.

Nu är han i blåsväder igen. SVT Nyheter har granskat Jörgen Anderssons bolagsengagemang och funnit flera tveksamheter. Samtidigt som han satt i finansutskottet i riksdagen gick han in i flera bolagsstyrelser, varav två haft en inriktning mot så kallade kryptovalutor.

Granskningen, som har gjorts med hjälp av två bedrägeriexperter, visar att det i kretsen kring flera av bolagen finns personer dömda för ekonomisk brottslighet, med tidigare näringsförbud, skulder och konkurser.

Bedrägeriexperterna Peter Forsman och Anders Björkenheim anser att Jörgen Anderssons uppdrag varit helt olämpliga för en riksdagsledamot med plats i finansutskottet. Experternas omdömen om några av de bolag som Andersson valt att engagera sig i är ”pyramidspel” och ”scam”.

Forsman och Björkenheim menar att han medvetet eller omedvetet blivit utnyttjad för att skapa en välputsad fasad åt tveksamma verksamheter.

– En person som ska vara ansiktet utåt och ge ett bolag trovärdighet blir lätt det man brukar kalla en nyttig idiot, säger Anders Björkenheim till SVT.

Själv tillbakavisar Jörgen Andersson bestämt att han skulle ha varit en så kallad nyttig idiot.

– Det stämmer inte. Jag har i allra högsta grad varit aktiv i de bolag jag har engagerat mig i. Jag har inte varit en galjonsfigur, säger Jörgen Andersson till Östra Småland/Nyheterna.

Han menar att det i SVT:s granskning framförs svepande anklagelser som inte specificeras.

– Jag har inte haft anledning att misstänka någon enskild person eller någon verksamhet. Jag vet inte vem det handlar om, vad brottet skulle vara eller vilken del av verksamheten som skulle vara scam eller pyramidspel. Jag vet inte på vilka grunder de kan uttrycka sig på det här sättet, säger Jörgen Andersson och fortsätter:

– Om någon annan är dömd för ett brott är det väldigt märkligt att jag ska hängas ut och ta ansvar för det.

Han ser inte heller några problem med att vara engagerad i bolag som ägnar sig åt verksamhet relaterad till kryptovalutor – ett område där han säger sig ha en efterfrågad kompetens.

– Jag har blivit konsulterad av centralbanker och andra länder som varit intresserade av att starta upp kryptovalutor för sin egen nationella valuta. Det är högst seriöst.

Ett misstag erkänner Jörgen Andersson. Flera av styrelseuppdragen anmälde han inte till riksdagsförvaltningens register över ledamöternas bisysslor.

– Det borde jag ha gjort.

Han anser att det ändå har varit ”fullständigt transparent” att han haft uppdrag i de aktuella bolagen.

– Det har offentliggjorts vid ett flertal tillfällen i flera olika medier i Tyskland och Sverige. Jag har verkligen inte försökt hemlighålla det.

Jörgen Andersson fick lämna riksdagen efter valet och har inte längre några politiska uppdrag, förutom ett styrelseuppdrag i den lokala partiföreningen. Han kommer i stället att ägna sig åt sina uppdrag i näringslivet.

Ser du fram emot att vara mindre påpassad?

– Jag kan acceptera att man vill granska, det tycker jag är bra. Jag är beredd att ta ansvar för det som är felaktigt, om jag är ansvarig. Men jag tycker inte att jag ska behöva ta ansvar för andras felaktigheter.