Moderaterna vill anställa 210 nya poliser i länet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ylva Alexandersson, Jan R Andersson och Carl-Wiktor Svensson.
Foto: Ellinor Eke-Göransson
Ylva Alexandersson, Jan R Andersson och Carl-Wiktor Svensson.

Moderaterna vill satsa 4,3 miljarder på fler poliser i landet vilket skulle innebära 210 nya polisanställda i Kalmar län.

– Oskarshamn är mer utsatt än tidigare och vi ser nya mönster i brottsligheten vilket bara bevisar att vi behöver ha en högre polisnärvaro, menar Jan R Andersson, riksdagsledamot (M).

Enligt Moderaterna ökar befolkningen samtidigt som polistätheten är den lägsta sedan 2007. Detta beror även på tillfälliga omständigheter så som att många poliser lånas ut till bland annat Malmöregionen.

– Generellt sett är det mer säkert ju närmre polisen man är, därför vill vi anställa 10 000 nya poliser till år 2024, säger Jan R Andersson.

Moderaterna vill både höja lönerna till de polisanställda samt ge lön under utbildningen för att locka fler sökande.

– Regeringen har inte gjort sitt jobb och får inte utbildningarna fyllda. Vi satsar mer pengar och menar att vi även måste lösa problemet med att många poliser lämnar sitt arbete. Höjs lönen blir arbetet mer attraktivt vilket gör att fler poliser kommer stanna i tjänst. På så vis stärks hela rättskedjan, säger Jan R Andersson.

Han menar att skjutningen i Oskarshamn häromdagen är ett resultat av att polisen saknar resurser och att det är mycket viktigt att otryggheten minskar.

Carl-Wiktor Svensson, riksdagskandidat (M), berättar att otryggheten ökar mer på landsbygden än i städerna. Han menar att erfarenheten de har kring ämnet bygger på samtal med poliser för att få inblick i deras vardag.

– Bor man till exempel i Högsby kan det ta väldigt lång tid för polisen att komma på grund av den låga polistätheten. Detta kan i slutändan drabba enskilda företagare då det ofta handlar om till exempel stölder eller liknande, säger Carl-Wiktor Svensson.

Ylva Alexandersson (M) har genom sitt arbete som VD på Etec länge försökt få poliser till skolan för att föreläsa om droger - utan resultat. Poliserna har helt enkelt inte tid.

– Brottslighet börjar någonstans och det är otroligt viktigt att ungdomarna inte hamnar i sådana situationer. Vi vuxna måste ta plats och försöka förhindra sådant från början, säger Ylva Alexandersson.