Möte i Misterhult ändrade inte politikernas beslut

Misterhult Artikeln publicerades
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) var med på mötet.
Foto: Jimmy Larsson
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) var med på mötet.

Sex politiker i kommunfullmäktige kom till Misterhult för att en sista gång innan det slutgiltiga beslutet prata med samhällsföreningarna och PRO om nedläggningen av äldreboenden. Men det ändrade inte deras inställning.

Representanter från de fyra samhällsföreningarna i Misterhult, Mörtfors, Figeholm och Fårbo bjöd in politikerna för att de skulle få en förståelse för varför så många protesterar mot beslutet.

Allmänheten och media var inte inbjudna. Istället blev det ett samtal där alla kunde sitta runt samma bord.

Från Moderaterna deltog Rolf Lindström, Ingela Ottosson och Lucas Lodge och från Socialdemokraterna kom Mona Tegel, Stellan Lindeberg och Andreas Erlandsson.

– Det var ett bra möte. Det som var vårt syfte med mötet gick fram och det var en bra diskussion, säger Lotta Sand Rydberg från samhällsföreningen i Misterhult.

Rolf Lindström (M) ordförande i socialnämnden är av samma uppfattning.

– Det var ett bra möte med konstruktiva samtal. Det här är en fråga som vi har vänt och vridit på länge, säger Rolf Lindström, dagen efter mötet.

Samhällsföreningarnas förslag är att två boenden i Oskarshamns läggs ner istället.

– Vi står fast vid att vi vill att Hultgården ska vara kvar och att det är bättre att lägga ner två boenden i stan. Det sparar mest pengar och gör att pengarna används på rätt sätt. Det bli en winwin för alla, säger Lotta Sand Rydberg.

Rolf Lindström förstår att de värnar om sin bygd.

– Jag förstår att det smärtar. Jag skulle reagera likadant men vi måste vi lyfta blicken och se vad som är långsiktigt bra för vår kommun. Ingen brukare kommer stå utan boendeplats och ingen personal kommer vara utan sitt arbete, säger Rolf Lindström.

Han tyckte inte att så mycket nytt fördes fram under kvällen.

– Argumenten var väl kända men vi pratade också om hur man kan utveckla bygden på andra sätt även om äldreboenden försvinner.

Mötet förändrar inte hans inställning i frågan.

– Det gör det inte, vi har vänt och vridit på det i socialnämnden och i kommunstyrelsen och nu ska ett beslut tas i den högst beslutande församlingen. Det här ändrar inte inställningen hos mig eller hos Moderaterna eller Socialdemokraterna, säger Rolf Lindström.

– Vi kommer inte att ge oss, vi ser fram emot måndag, säger Lotta Sand Rydberg.