MP: Primärvården ska stärkas och kulturkort ska införas

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ingmarie Söderblom och Jessica Rydell från Miljöpartiet i Kalmar län.
Foto: Gustav Röriksson
Ingmarie Söderblom och Jessica Rydell från Miljöpartiet i Kalmar län.

Inför regionvalet lade Miljöpartiet under fredagen ut sitt förslag om att stärka primärvården i länet och införa ett så kallat kulturrecept.

För att stärka primärvården ska en del medel från sjukhusen omfördelas till länets hälsocentraler. Här vill MP att primärvården blir mer personlig:

– Vi vill att man ska ha ett team av namngivna personer runt patienten, ett konkret exempel är Borgholm, där har de en liknande modell, säger Jessica Rydell, landstingsråd för MP i Kalmar län.

Hon fortsätter:

– De har haft ett projekt som är en omvänd vårdplanering. Man har kontakt med hemsjukvård och patienterna hemma och sen försöker man stärka upp runtom. Varje läkare har då runt 1000 patienter och målet är att det ska vara relationsskapande.

För att lösa bemanningssituationen vill de att personalen ska arbeta med mer flexibla arbetsscheman, detta också på grund av att de vill att hälsocentralerna ska ha mer flexibla öppettider. Dessutom ska den offentliga och privata vården samarbeta mer lokalt på exempelvis landsbygden.

– Idag är det få samarbeten mellan det privata och offentliga. Det är inte den typ av konkurrens vi ska ha, säger Jessica Rydell.

Men de vill också att länet inför ett kulturkort. Det vill säga att bjuda patienter med exempelvis depression eller utmattning på kulturupplevelser.

– Det berikar livet, kanske inte är något revolutionerande men det är bra för själen, säger Ingmarie Söderblom, MPs andranamn på landstingslistan i Oskarshamn.

Statistik visar att ungefär en tredjedel av patienterna i primärvården som lider av psykisk ohälsa. Något som kulturen, både genom upplevelsen i sig men också att komma ut bland folk kan hjälpa den psykiska hälsan enligt Miljöpartiet.