Mycket fisk kvar i Döderhultsbäcken

Döderhult Artikeln publicerades

Efter larmet om fiskdöd i Döderhultsbäcken gjordes på onsdagen en inventering av öringbeståndet. ”Det är mycket fisk kvar i bäcken”, säger Karl-Johan Persson, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Karl-Johan Öhlin och Karl-Johan Persson hittade fler döda öringar när de besökte Döderhultsbäcken, men också 33 levande exemplar.
Foto: Jimmy Larsson
Karl-Johan Öhlin och Karl-Johan Persson hittade fler döda öringar när de besökte Döderhultsbäcken, men också 33 levande exemplar.

Det var i måndags som en privatperson slog larm till kommunen om att ett stort antal öringar låg döda i Döderhultsbäcken, där också ett tjockt brunt skum kunde observeras på vattenytan. Sammanlagt 244 döda öringar med uppspärrade munnar och stora mängder sediment i gälarna hittades i bäcken. Dödsorsaken tycks ha varit syrebrist.

När Oskarshamns kommunekolog Karl-Johan Öhlin besökte Döderhultsbäcken på onsdagen tillsammans med en kollega från länsstyrelsen, Karl-Johan Persson, upptäckte de att någon hade lagt ännu fler döda öringar i en hink som stod bredvid bäcken.

– Ytterligare ett 50-tal öringar har nu hittats döda, säger Karl-Johan Öhlin.

Några av de öringar som hittades döda i Döderhultsbäcken i måndags.
Foto: Karl-Johan Öhlin
Några av de öringar som hittades döda i Döderhultsbäcken i måndags.

Under dagen gjorde Öhlin och Persson en inventering av öringbeståndet på två ställen i bäcken med hjälp av elfiske, vilket innebär att fisken bedövas. Resultatet var delvis positivt.

– Det är mycket fisk kvar i bäcken, så det här är en bra öringlokal. Här trivs de, säger Karl-Johan Persson.

Totalt 33 levande öringar – 27 stycken på det ena stället och 6 på det andra – håvades upp och räknades innan de släpptes tillbaka i vattnet.

– Skönt att se att det finns så mycket fisk vid liv, säger Karl-Johan Persson.

– Om man jämför med andra lokaler är det ett högt antal.

Däremot var det negativt att man inte kunde hitta några små öringar, så kallade årsyngel.

– De är känsliga för olika typer av störningar, säger Karl-Johan Öhlin som berättar att ett utsläpp som skedde i höstas eventuellt kan ha med saken att göra.

– Om det utsläppet gjorde årets lek utslagen så blir det inga årsyngel.

De döda fiskarnas gälar var fulla av sediment.
Foto: Karl-Johan Öhlin
De döda fiskarnas gälar var fulla av sediment.

Öhlin och Persson gjorde även ett annat intressant fynd. De kunde se att det fanns ganska gott om bäcknejonöga i Döderhultsbäcken.

– Det är en ållik fisk, säger Karl-Johan Persson och berättar att förekomst av bäcknejonöga tyder på att vattendraget har en god ekologisk status.

Det var första gången Karl-Johan Persson besökte Döderhultsbäcken, och han blev imponerad av vattendraget.

– Det är en liten juvel som rinner fram.

Varför de döda öringarna hade sediment i gälarna och drabbades av syrebrist är fortfarande en olöst gåta. Karl-Johan Öhlin har tagit prover både på vattnet och på det bruna skummet som nu ska analyseras.