200 har skrivit på namninsamling för IVA: ”Oskarshamn behöver intensivvård”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns sjukhus.
Foto: Jimmy Larsson
Oskarshamns sjukhus.

Över 200 personer har skrivit under en namninsamling för att rädda intensivvårdsavdelningen (IVA) på Oskarshamns sjukhus.

Förslaget som presenterades av sjukhusledningen förra veckan innebär att två intensivvårdsplatser tas bort från Oskarshamns sjukhus. De andra två platserna ska bli en övervakningsenhet för personer som inte behöver intensivvård med respirator. Alla patienter som behöver intensivvård ska transporteras till Kalmar eller Västervik.

Under måndagen startades en namninsamling för att stoppa nedläggningen av intensivvården i Oskarshamn. Sent på tisdagseftermiddagen hade över 200 personer skrivit på listan, som finns på webbsidan skrivunder.com.

Nyheterna lyckades inte nå initiativtagaren Thomas Silverå för en kommentar under tisdagen.

Här är några kommentarer från de personer som har ställt sig bakom uppropet:

”Oskarshamn som är en stor industristad i länet behöver intensivvård här i staden.”

”Varför ska vi som bor i mellanlänet få så mycket sämre sjukvård? Vi behöver verkligen kämpa för vårt sjukhus!”

”Då jag jobbar på sjukhuset vet jag hur viktigt det är att IVA finns kvar, då det ibland blir akut behov för patienter att få IVA vård. Handlar om patientsäkerhet!”

Länsunionen med S, C och L har ställt sig bakom sjukhusledningens förslag, medan flera oppositionspartier och delar av personalen på IVA är starkt kritiska till att intensivvård inte längre ska erbjudas i Oskarshamn.

Professorn och förre chefläkaren Joep Perk har också deltagit i debatten. Han ser förändringen som en logisk anpassning till utvecklingen inom sjukvården och inte som något hot mot sjukhuset. Enligt Perk finns ingen anledning till oro för befolkningen i mellanlänet.

Sjukhusledningens förslag tas upp till beslut på regionfullmäktige den 31 januari.