Nedläggning av Xperiment får konsekvenser

Oskarshamn Artikeln publicerades
Bernth Norén, verksamhetsledare för Xperiment, listar flera konsekvenser av en nedläggning.
Foto: Roger Carlsson
Bernth Norén, verksamhetsledare för Xperiment, listar flera konsekvenser av en nedläggning.

Om Xperiment läggs ner mister Oskarshamn ett uppskattat besöksmål, förlorar ett viktigt stöd till regionens pedagoger och tappar fart i arbetet för en likvärdig skola.

Det menar Bernth Norén, verksamhetsledare för Xperiment, i en skrivelse till bildningsnämndens ordförande.

En avveckling av Xperiment är ett av sparförslagen i bildningsförvaltningens handlingsplan. Förvaltningen räknar med att kunna spara 1,5 miljoner kronor på att lägga ner verksamheten.

Bernth Norén listar tio konsekvenser för Oskarshamn om Xperiment, som är ett av Sveriges 20 science centers, försvinner. Han skriver bland annat att Oskarshamn mister ett uppskattat besöksmål för alla åldrar, samtidigt som besöksnäringen behöver växa i Oskarshamn.

”Oskarshamn tappar ett viktigt stöd till regionens pedagoger för att bli tryggare i ämnen som teknik, naturvetenskap, matematik och entreprenöriella förmågor”, fortsätter Bernth Norén som även menar att man tappar fart i arbetet för en likvärdig skola i hela kommunen, där Xperiment är ”ett viktigt nav för fortbildning, speciellt inom teknik och naturvetenskap”.

Några andra konsekvenser är att man förlorar möjligheten att utbilda pedagoger i programmeringskurser, tappar arbetet med de globala målen och går miste om möjligheten att delta i projektet Maker tour – mot nya höjder.