Nu är han vd istället för kund

Oskarshamn Artikeln publicerades
Thomas Gustafsson bor i Lindsdal utanför Kalmar med sin fru, barnen är vuxna och har flyttat ut. Han pendlar till jobbet i Oskarshamn och när han är ledig tycker han om att jaga i skogen.
Foto: Ida Svensson
Thomas Gustafsson bor i Lindsdal utanför Kalmar med sin fru, barnen är vuxna och har flyttat ut. Han pendlar till jobbet i Oskarshamn och när han är ledig tycker han om att jaga i skogen.

Första gången Thomas Gustafsson kom i kontakt med Smålandshamnar var det som sågverkskund. Sedan några dagar tillbaka har han tagit över spakarna och ser med ödmjukhet på sitt nya uppdrag som vd.

Thomas Gustafsson har flyttat in på sitt kontor i Hamnens hus och har ägnat de första dagarna åt att lära känna sin nya arbetsplats och kollegor och sätta sig in allt.

Det blev några semesterveckor efter att han lämnade posten som vd på Andrewex Tvärskog Timber och innan han tillträdde sitt nya jobb den 1 augusti.

Men det blev en dramatisk start på det nya uppdraget i våras. Natten innan han skulle åka till Oskarshamn för att presenteras för styrelsen i Smålandshamnar blev han väckt av ett telefonsamtal.

– Det var SOS Alarm som ringde och sa att det brann på sågen i Tvärskog, säger Thomas Gustafsson.

Han slängde sig i bilen och när han närmade sig såg han ett eldhav vid horisonten. Men vinden låg på rätt håll och det regnade den natten. Enbart det gamla hyvleriet brann ner men resten klarade sig. Sågverket kunde starta som vanligt på morgonen.

Thomas kunde åka till Oskarshamn den eftermiddagen och fick jobbet.

– Jag känner mig hedrad och ödmjuk inför uppdraget. Det är ett privilegium att få vara med och vidareutveckla ett av södra Sverige viktigaste transportnav som Smålandshamnar är.

Thomas Gustafsson har lång erfarenhet inom sågverksbranschen men han har också arbetat ombord på flottans fartyg. Efter värnplikten stannade han kvar och utbildade sig till teknisk officer i flottan. Han är utbildad elingenjör och när han lämnade marinen fick han jobb på bruket i Mönsterås. Han var med om att byggde upp sågverket vid bruket, först som teknisk chef och senare som sågverkschef.

Han har också jobbat flera år på Vida sågverk i Hjältevad utanför Eksjö och på sågverket i Tvärskog. Thomas Gustafsson känner att han har nytta av sina erfarenheter inom sågverksbranschen i sin nya roll.

– Sågverk tillhör hamnens kunder och den branschen känner jag väl.

Smålandshamnar AB med hamnen i Oskarshamn och Västervik lastar fartyg som går till Nordamerika, Afrika och Europa. Varje år går stora volymer med virke till Afrika och USA, främst tall och gran.

Att det finns en oceankaj i Oskarshamn gör att stora fartyg kan lägga till.

Smålandshamnar har många ben att stå på. Sågade trävaror, pappersmassa och skrot lastas och lossas. De stora magasinen hyrs ut och det finns en oljeterminal.

Thomas Gustafsson tycker att det är för tidigt att gå in på några detaljer om vad han vill göra som vd. För honom är det viktigt att tillsammans med medarbetarna bibehålla och förbättra lönsamheten.

– Det finns en väldigt hög kompetens här. Prioritet ett för mig är att sätta kunden i fokus. Där finns hela tiden en utmaning, det gäller att tänka utanför boxen.

Som ny vd har han redan bokat in möten med de viktigaste kunderna.

En av dem är Destination Gotland. Smålandshamnar sköter godshanteringen, de lastar på och lastar av gods, allt som ska till och från Gotland.

Miljöfrågan är aktuell i hamnar också.

– I jämförelse med vägbaserat gods som fraktas med lastbil i förhållande till det som fraktas med fartyg blir miljöpåverkan betydligt mindre till sjöss. Jag tror fartygstransporter av gods kommer att öka framöver, säger Thomas Gustafsson.

Fakta

Smålandshamnar i siffror

1 128 ton gods hanterades av terminalerna i Oskarshamn och Västervik under förra året. Smålandshamnar fraktar gods till Europa, Afrika och Nordamerika.

823 fartyg anlöpte till hamnarna, 668 av dem var färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland.

473 351 passagerare reste via terminalerna

Smålandshamnar har 65 anställda och tar in extra personal vid behov.

2 750 kajmeter förvaltades i hamnarna under 2018.

Bolaget har två bogserbåtar, Herbert och Oscar som opererar i tre olika hamnar.

68 maskiner finns i maskinparken, bland dem finns tre linkranar och tre vikarmkranar.

Smålandshamnar har 50 500 kvadratmeter magasin.

Oskarshamns kommun äger 81 procent av Smålandshamnar AB, Västerviks kommun äger 15 procent och Hultsfreds kommun 4 procent.

Visa mer...