Nu rivs de gamla vattenrutschbanorna - innan sportlovet ska de nya vara körklara

Oskarshamn Artikeln publicerades
Fritidschef Daniel Stenberg och anläggningschef Olof Eriksson med bygghjälmarna på. Äventyrsdelen i badhuset kommer vara avstängd fram till invigningen.
Foto: Andreas Bendroth
Fritidschef Daniel Stenberg och anläggningschef Olof Eriksson med bygghjälmarna på. Äventyrsdelen i badhuset kommer vara avstängd fram till invigningen.

Hela denna vecka pågår det nedmontering av de gamla rutschbanorna i badhusets äventyrsdel. Om tre veckor ska de nya börja monteras upp och innan sportlovet ska de vara körklara.

– Målsättningen är att vara klara i månadsskiftet januari-februari, säger anläggningschef Olof Eriksson.

Leverantör av de nya vattenrutschbanorna är Hydro Sport och de tillverkas på en fabrik i Ockelbo.

Mikael Stålberg från Hydro Sport håller i arbetet med nedmonteringen och assisteras av tre personer från Elajo Mekanik.

När Nyheterna är på plats har han med hjälp av en stege klättrat upp i ena rutschbanan och rört sig bakåt för att med en tigersåg såga bort partiet framför sig. För att inte riskera att ramla och slå sig har han en säkerhetssele på sig som han har förankrat fast i rutschbanans mittpelare.

– Även fast det är gjort i glasfiber och är väldigt styvt så måste man ta det säkra före det osäkra. Vi får se när vi monterar upp de nya rutschbanorna om man kan ta in en liten lyftkran. Vi har ju barnlagunen under oss och man vill ju undvika att förstöra något, säger Mikael.

Just barnlagunen med sitt fantasilandskap och djur som sprutar vatten är någonting som kommer finnas kvar när de nya vattenrutschbanorna är på plats. Däremot kommer landningsbassängen för Space bowl att göras om till en upplevelsebassäng.

– Väggar och bassänggolv kommer kläs om så att det ser ut som ett korallrev. Det är vår djupaste bassäng, 2,10 meter, och det vill vi utnyttja genom att bland annat erbjuda dykning med snorkel och cyklop. Tanken är att det ska finnas saker att upptäcka när man dyker i den bassängen, berättar Olof Eriksson.

Upplevelsebassängen är en investering utöver de fem miljoner som det kommer att kosta att byta ut rutschbanorna.

– Vi har blivit tilldelade 300 000 kronor extra efter ett beslut i tekniska nämnden, säger fritidschef Daniel Stenberg.

– Upplevelsebassängen innebär att vi inte bara byter ut vårt befintliga, utan även får en extra aktivitet i äventyrsdelen, säger Eriksson.

Olof Eriksson och Daniel Stenberg nere i Space Bowls gamla landningsbassäng som nu ska göras om till ”korallrev”.
Foto: Andreas Bendroth
Olof Eriksson och Daniel Stenberg nere i Space Bowls gamla landningsbassäng som nu ska göras om till ”korallrev”.

I december kommer de nya rutschbanorna att levereras och innan sportlovet ska den nya äventyrsdelen vara invigd.

Som Nyheterna har skrivit tidigare så kommer de nya rutschbanorna vara 37,5, respektive 60,5 meter långa. Den korta banan är en upplevelsebana med ljus- och ljudeffekter där man själv kan välja teman på en panel, allt ifrån dinosaurier– till discotema.

– Vi kommer även kunna uppgradera teman och anpassa dem efter säsong. Det kan vara halloweentema på höstlovet och jultema på jullovet, bara för att ge två exempel, berättar Olof Eriksson.

Den långa banan kommer vara mer av en klassisk rutschbana där farten är i fokus.

– Den kommer ha en högre fallhöjd och en något större lutning. Det kommer finnas tidtagning för alla som åker och kommer passa bra för de badgäster som vill tävla mot varandra, berättar Daniel Stenberg.