Nu ska det bli lättare att handla mat lokalt

Oskarshamn Artikeln publicerades
Albin Ponnert, en av grundarna bakom Local Food Nodes och Annicka Gunnarsson, ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn, lanserade det digitala verktyget på Fredriksbergs herrgård i lördags.
Foto:Andreas Bendroth
Albin Ponnert, en av grundarna bakom Local Food Nodes och Annicka Gunnarsson, ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn, lanserade det digitala verktyget på Fredriksbergs herrgård i lördags.

På lördagen samlades traktens matproducenter på Fredriksbergs herrgård för att lansera Local Food Nodes i Oskarshamn. Ett digitalt verktyg som ska göra lokal mat mer tillgängligt.

Det var i samband med landsbygdsdagarna i slutet av oktober som Local Food Nodes först presenterades i Oskarshamn. Annicka Gunnarsson, projektledare för landsbygdsdagarna och ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn hade bjudit in Albin Ponnert, en av grundarna, att tala om verktyget under temat digitala möjligheter.

Nu, några månader senare är verktyget på väg att etableras i Oskarshamn och för att uppmärksamma detta var allmänheten inbjuden till Fredriksbergs herrgård där man informerade om verktyget samtidigt som registrerade lokala matproducenter marknadsförde sina produkter.

Totalt har ett tiotal lokala matproducenter registrerat sig på den digitala plattformen och nio har redan börjat lägga ut produkter till försäljning.

Verktyget fungerar på så sätt att producenten kostnadsfritt lägger upp sina varor till försäljning på plattformen. Konsumenten bokar maten och betalar direkt till producenten utan mellanhänder. Utlämning och upphämtning av varorna sker sen på en förutbestämd tid och plats, en nod, där alla konsumenter och producenter samlas.

– På det viset kan du som konsument hämta upp varor från flera producenter på samma gång och som producent kan du lämna ut till flera kunder samtidigt, berättar Albin Ponnert.

I Oskarshamn finns det just nu noder i Påskallavik, Bockara, Fårbo, Misterhult, Kristdala och i centrala Oskarshamn.

Syftet är att öka tillgängligheten av närproducerad mat, men också att stärka den småskaliga lokala matproducenten.

– Genom att det inte finns några mellanhänder så har producenten full kontroll över pengaflödet, säger Ponnert.

Local Food Nodes ägs av en ekonomisk förening där du som kund själv är medskapare och medfinansiär.

– Vi har en slags gåvoekonomi där du som kund betalar en årlig medlemsavgift som du själv får sätta storleken på.

Lanseringen av verktyget sköts också på lokal nivå av producenterna och konsumenterna själva.

– Vi hanterar bara själva infrastrukturen.

i Oskarshamn kommer utlämning och upphämtning på de olika noderna att ske en gång i månaden till att börja med.

Annicka Gunnarsson hoppas att antalet matproducenter kommer att öka så småningom.

– Det som är kul med det här verktyget är att det passar även matproducenter som verkar i en väldigt liten skala. Man kan vara en privatperson som är duktig på att baka bröd och registrera sig.

Konceptet lanserades i maj förra året och finns redan på flera andra håll i landet, men Oskarshamn är först ut i Kalmar län.

Local Food Nodes finns just nu bara som hemsida, men i slutet av mars är det tänkt att man också ska lansera det digitala verktyget som en app i telefonen.

Fakta

Lokala matproducenter på plattformen

Birgitta och Evalds Ekologiska Naturbeteskött

Bråbygdens äppelprodukter

Gunnar Westling Rött & Grönt

Höjdens Mejeri

JM's Cakes

Skogens Honung

Skurö Gårdsmejeri & Butik

Skälshult Gård

Stinova

Visa mer...