Efter flyktingvågen: villavagnar ska bort

Oskarshamn Artikeln publicerades
Svenska semesterhem har bestämt sig för att sälja av samtliga villavagnar i Oskarshamns kommun.
Svenska semesterhem har bestämt sig för att sälja av samtliga villavagnar i Oskarshamns kommun.

Nu ska alla Svenska semesterhems villavagnar i kommunen säljas. Intresset för att hyra dem är lågt efter flyktingvågen.

Bolaget som under den värsta flyktingkrisen hyrde ut vagnarna i Fårbo och Oskarshamn till Migrationsverket har väntat nog på Södra Cells utbyggnad. Vd Ami Höglund har bestämt att nu väntar man inte längre.

– Vi skulle fått besked i september men beskedet har förhalats. Dröjer det flera år har vi inte lust att vänta, säger Ami Höglund.

Annars har det varit ett märkligt år för Höglund då hon inledde det med en rättsprocess. Två personer stämde henne för avtalsbrott då de hävdar att hon gått med på att sälja hela bolaget för 81 miljoner.

– Vi hade diskuterat ett köp men vi hade inte skrivit något kontrakt eller någon avsiktsförklaring och jag ville sedan inte sälja då, tyvärr, säger Ami Höglund.

Varför tyvärr?

– Kort efter att de stämde mig beslöt Migrationsverket sig för att dra sig ur alla inhyrda bostäder i Kalmar län och då fanns inte mycket intresse kvar att köpa bolaget, säger hon.

Ami Höglund var inblandad i en stämning i början av året. Två köpare ville tvinga henne att sälja bolaget.
Foto: Per Hammenvik
Ami Höglund var inblandad i en stämning i början av året. Två köpare ville tvinga henne att sälja bolaget.

Då fanns möjligheten för Ami Höglund att stämma köparna och tvinga dem att lägga upp 81 miljoner för bolaget som efter migrationsverkets beslut dalat i värde.

– Men där fanns inga pengar att hämta. De hade en extern finansiär i ryggen men köparna själva hade inga pengar så det var utsiktslöst att försöka, säger Ami Höglund som nu driver bolaget vidare med mer fokus på moduler, som är som lägenheter.

I Grums hyr bolaget ut 218 rum till ett byggprojekt som ska stå klart i mars. Liknande moduler har bolaget även inne på OKG:s skyddade zon. Även de ska ut till försäljning.

Nu finns 28 av 36 villavagnar kvar i Fårbo och de är alla till salu, liksom fastigheten. I Oskarshamn vid Åsavägen ska återstående villavagnar, ett 40-tal säljas, av de ursprungliga 75 men fastigheten behåller bolaget tills vidare.

– Skulle Södra Cell bestämma sig när de ska bygga ut kan vi köpa in nya vagnar och erbjuda jobbarna bostäder. Därför behåller vi fastigheten så länge.