Ny fackavdelning får 11 000 medlemmar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Marcus Kvarnberg och Tomas Söreling är två av ombudsmännen på IF Metall Östra Småland, vars expedition i Oskarshamn genomgår en ombyggnad inför sammanslagningen med Kalmarsundsavdelningen.
Foto: Jimmy Larsson
Marcus Kvarnberg och Tomas Söreling är två av ombudsmännen på IF Metall Östra Småland, vars expedition i Oskarshamn genomgår en ombyggnad inför sammanslagningen med Kalmarsundsavdelningen.

Vid årsskiftet slås fackförbundet IF Metalls avdelningar Östra Småland och Kalmarsund ihop till en ny avdelning som får cirka 11 000 yrkesaktiva medlemmar från Edsbruk i norr till Bergkvara i söder.

På översta våningen i Forumhuset pågår en ombyggnad av IF Metalls expedition, som behöver fler kontor för att rymma en större personalstyrka. Från årsskiftet blir Oskarshamn säte för den nya avdelningen IF Metall Dackebygden.

– Vi blir en väldigt stor avdelning som kommer att omfatta ungefär 11 000 aktiva medlemmar. Det innebär att vi blir en av de fem största avdelningarna i landet, säger Tomas Söreling.

Han är ombudsman och personalansvarig på IF Metall Östra Småland, som vid årsskiftet slås samman med den mindre avdelningen IF Metall Kalmarsund.

– Det görs från och till olika sammanslagningar. IF Metall bildades 2006 när dåvarande Metall och Industrifacket gick ihop. Då hade vi 52 avdelningar. 2012 bantades det från 52 till 37 avdelningar, säger Tomas Söreling och fortsätter:

– Vi har haft en positiv medlemsutveckling på senare år, men vissa avdelningar har blivit för små.

IF Metall Dackebygden kommer att ha sin expedition i Forumbyggnaden i Oskarshamn.
IF Metall Dackebygden kommer att ha sin expedition i Forumbyggnaden i Oskarshamn.

En av de avdelningar som har minskat i storlek är IF Metall Kalmarsund, som har sin expedition i Nybro och organiserar medlemmar i södra Kalmar län och delar av Kronobergs län. Kalmarsundsavdelningen har i dagsläget cirka 4 000 yrkesaktiva medlemmar, vilket kan jämföras med IF Metall Östra Smålands omkring 7 000 aktiva medlemmar (utöver det har de båda avdelningarna tillsammans ett par tusen pensionerade medlemmar).

– Bärigheten är inte optimal med 4 000 aktiva medlemmar. Vi slår ihop avdelningarna för att bli starkare tillsammans.

I och med sammanslagningen försvinner expeditionen i Nybro och personalen flyttas till Oskarshamn. Några har dock valt att sluta i samband med förändringen.

– Oskarshamn ligger mitt i länet och är en strategisk industristad med länets största arbetsplats, Scania.

Från årsskiftet ska sju ombudsmän, sju administratörer, en vaktmästare och en lokalvårdare jobba på expeditionen i Oskarshamn.

– Det kan låta mycket, men vi är ett av få förbund med sammanhållet fack och a-kassa, säger Tomas Söreling och berättar att handläggning av a-kassan är en av avdelningens uppgifter.

Marcus Kvarnberg och Tomas Söreling.
Marcus Kvarnberg och Tomas Söreling.

Hur kommer era medlemmar att märka av sammanslagningen?

– De kommer att märka att vi är större och starkare. Det blir lättare för oss att göra vår röst hörd i IF Metall-Sverige.

Den nya avdelningen, vars styrelse väljs den 22 november, omfattar hela Kalmar län samt Uppvidinge och Lessebo kommuner i Kronobergs län. Enligt Tomas Söreling ska medlemmarna i södra länet inte påverkas negativt av att expeditionen i Nybro tas bort.

– Det blir längre till platsen där vi har sätet, men behöver en medlem hjälp i Nybro ser vi till att en ombudsman åker dit i stället.

Den nya avdelningen kommer även att ha verksamhet i de olika kommunerna i form av kommunkommittéer.

– Samtidigt som vi blir större flyttar vi ut en del av verksamheten med förtroendevalda närmare våra medlemmar.

Fakta

IF Metall

IF Metall är ett fackförbund med cirka 313 000 medlemmar. Fackförbundet bildades 2006 genom en sammanslagning av Industrifacket och Metall vars gemensamma historia sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden.

Medlemmarna arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Över 30 000 av medlemmarna är förtroendevalda, fackligt aktiva, på arbetsplatserna. IF Metall består av 36 avdelningar. En avdelning begränsas geografiskt av en eller flera kommuner och finns för att lokalt ge stöd till den fackliga verksamheten.

Visa mer...