Ny lokal för Jojjes kök får godkänt av hyresnämnden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Hyresnämnden besiktade gamla resecentrum förra veckan.
Hyresnämnden besiktade gamla resecentrum förra veckan.

Gamla resecentrum är en godtagbar ersättningslokal för Jojjes kök. Det anser hyresnämnden i Jönköping.

Hyresnämndens yttrande är en framgång för Oskarshamns kommun, som har erbjudit gatuköksinnehavaren Mustafa Türkkan att flytta sin verksamhet till gamla resecentrum när Jojjes köks nuvarande lokaler ska rivas.

Enligt nämnden är lokalen godtagbar. Där kan Türkkan fortsätta i huvudsak samma verksamhet som tidigare och de ekonomiska villkor som kommunen erbjudit är marknadsmässiga.

"Den anvisade lokalen har en annan karaktär än den nuvarande lokalen. Detta medför dock inte i sig att den anvisade lokalen inte skulle kunna vara fullt användbar för matservering", skriver hyresnämnden.

Kommunen har presenterat ett arkitektritat förslag på hur gamla resecentrum kan byggas om till ett gatukök.

"Den anvisade lokalen kommer enligt förslaget att innehålla ett rymligt köksutrymme samt ett i det närmaste sammanhållet serveringsutrymme. Ytorna som sådana motsvarar i sig de nuvarande ytorna gott och väl. Dessutom finns möjligheter att anlägga en uteplats på den västra gaveln", skriver hyresnämnden.

Nämnden ger även grönt ljus för lokalens läge och hyresvillkor. Hyran för ersättningslokalen skulle bli klart högre än vad Mustafa Türkkan betalar i dag, men enligt nämnden ligger hyresvillkoren inom ramen för vad som kan anses vara marknadsmässigt. Kommunen har också erbjudit en särskild ersättning på 300 000 kronor för kostnader i övergångsskedet.

Mustafa Türkkans juridiska ombud Stefan Ragnarsson tog del av hyresnämndens yttrande på tisdagseftermiddagen.

Hyresnämnden anser att lokalen är godtagbar. Hur ser du på det?

– Man kan säga att de har sett ritningarna från kommunen lite för vitt och brett. Det är inte alls säkert att det blir likvärdigt ens om man renoverar och gör om allting, säger Stefan Ragnarsson.

Under tisdagskvällen skulle han diskutera med Mustafa Türkkan hur de ska gå vidare i ärendet.

– Jag vet inte vad Mustafa har för avsikt att göra. Oavsett om han väljer att ta lokalen eller inte finns möjlighet att förhandla med kommunen.

Yttrandet som hyresnämnden lämnade i går gäller endast ersättningslokalen. Mustafa Türkkan har även begärt två års uppskov med avflyttningen från den nuvarande lokalen, vilket nämnden väntas ta ställning till inom kort.

– Ju längre tid Mustafa får vara kvar desto bättre naturligtvis. Det ökar möjligheten att förhandla med kommunen om vi får två års uppskov.

Hyresnämndens godkännande av ersättningslokalen kom som en överraskning för Mustafa Türkkan och hans juridiska ombud.

– Vi hade väntat oss att de skulle bedöma att lokalen inte är godtagbar, säger Stefan Ragnarsson och fortsätter:

– En sak som kan ha fällt avgörandet var att kommunen lovade att mögelsanera. Det luktade mögel när man kom in i lokalen. De var snabba med att påpeka att mögelsanering ingår i upprustningen.