Ny mötesplats för lokalproducerat

Oskarshamn Artikeln publicerades
Genom Local Food Nodes ska livsmedelsproducenter och konsumenter kunna mötas över nätet och lokalproducerad mat handlas utan mellanhänder.
Foto:Anna-Lena Karlsson
Genom Local Food Nodes ska livsmedelsproducenter och konsumenter kunna mötas över nätet och lokalproducerad mat handlas utan mellanhänder.

Med hjälp av digitala verktyg ska nu matproducenter och matkonsumenter i kommunen kunna nå varandra utan mellanhänder.

Som ett led i att inspirera och stimulera lokal utveckling på landsbygden, ska man introducera det digitala verktyget Local Food Nodes, som presenterades på Landsbygdsdagarna i slutet av oktober.

Local Food Nodes stärker möjligheterna att öka andelen lokalproducerad mat som utan omvägar hamnar på våra tallrikar.

Förhoppningen är att flera ska börja producera lokal mat med en bra försäljningskanal som dessutom är gratis att använda.

Noder finns i hela landet, från Skåne till Norrland. Oskarshamn var först ut i Småland att skapa noder.

Planen är att lansera Local Food Nodes lördagen den 24 februari på Fredriksbergs herrgård.

Lokala matproducenter visar upp sina produkter och Albin Ponnert, grundare av Local Food Nodes, presenterar konceptet och konsumenter får hjälp att registrera sig i systemet så att de kan börja handla lokal mat med leverans till din närmaste nod.

Man börjar dock med att bjuda in lokala matproducenter till ett förmöte på Fredriksbergs herrgård nu på onsdag.

Man kommer då att presentera Local Food Nodes, diskutera utlämningsplatser och tider samt planera inför lanseringseventet.

– Detta är någonting som finns i hela landet och vi hoppas och tror at det ska fungera här hos oss också, säger Annicka Gunnarsson från Hela Sverige Ska Leva, Oskarshamn.

Rent konkret går det hela ut på att producenter och konsumenter får en plattform på nätet där man kan mötas. Producenterna kan där marknadsföra sina produkter och konsumenterna boka sina beställningar.

De beställda varorna levereras sedan till en förbestämd plats, en så kallad nod.

– Kunderna handlar alltså direkt av producenten, utan mellanhänder, berättar Annicka Gunnarsson.

Hela Sverige Oskarshamn ser fram emot satsningen som man alltså hoppas ska slå väl ut.

– Vi kände att det var en bra idé för att boosta de lokala producenterna med en färdig säljkanal, och det ska bli jättespännande att följa detta och se om det faller väl ut, vilket vi givetvis hoppas.

Hela Sverige ska leva Oskarshamn är en förening som etablerades år 2012.

Uppdraget är att inspirera till lokal utveckling på landsbygden och man arbetar för att stötta föreningar, sprida erfarenheter, stimulera samverkan och synliggöra den lokala nivån i kommunen.